Η σχέση των αθλητικών δραστηριοτήτων με την εργασιακή εξέλιξη

232

Η ανάγκη για ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιότητων στην εργασία ακούγεται όλο και πιο συχνά πλέον. Ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες όμως και πως μπορούν να αναπτυχθούν;

Η κατοχή τεχνικών γνώσεων από μόνη της δεν καθιστά έναν εργαζόμενο ταλαντούχο ή περιζήτητο, εάν δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει, να προσαρμόζεται, να ακολουθήσει το ένστικτο του.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει ή ακούσει για τα οφέλη της άθλησης στην υγεία. Πως όμως η ενασχόληση με συγκεκριμένα αθλήματα επηρεάζει τις κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) στην εργασία;

Σε αρκετά αθλήματα χρειάζεται αντίληψη των συνθηκών και προσαρμογή σε αυτές π.χ. ιστιοπλοΐα ( θαλάσσια σπορ γενικά), ομαδικότητα όπως καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση. Απόλυτη πειθαρχία,συγχρονισμό και συναίσθηση του σώματος, σε αθλήματα όπως ενόργανη γυμναστική και ρυθμική.

Παρατηρούμε ότι τα κοινά στοιχεία που χρειάζεται να αναπτυχθούν είτε σε κάποιο άθλημα είτε αυτά που είναι απαραίτητα στην εργασία είναι παρόμοια. Για το λόγο αυτό η ενασχόληση του ατόμου με κάποιο άθλημα, τον εκπαιδεύει έμμεσα σε δεξιότητες που είναι χρήσιμες και στην εργασία, οι οποίες από μόνες τους μπορεί να μη διδάσκονται. Οι πιο επιθυμητές είναι η ικανότητα ηγεσίας, ομαδικότητας, δημιουργικότητας, επίλυση συγκρούσεων, διαχείριση χρόνου.

Στο Coaching στόχος είναι να εντοπιστούν αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθενός, να τα αναπτύξει, να τα αφομοιώσει για να γίνουν μέρος της καθημερινότητας του. Ο εντοπισμός των αναγκών δε σημαίνει ότι κατακτούνται αυτόματα οι επιθυμητές δεξιότητες, απαιτείται χρόνος, υπομονή και εξάσκηση στις νέες συνήθειες. Μέσα από την άθληση δύναται η ανάπτυξη τους με υγιή, σταθερό τρόπο και σταδιακά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η ενασχόληση όλων των ηλικιών με αθλητικές δραστηριότητες, καθώς εκτός της σωματικής ευεξίας, επηρεάζουν και εξελίσσουν την προσωπικότητα μας.

*Management Consultant
Personal & Business Coach
http://stellarlight.gr