Η τετραετής απραξία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνη για τα σοβαρά προβλήματα στη Σαμοθράκη

214
Πάνω από 1.500 άτομα αναχώρησαν από τη Σαμοθράκη μέσα σε 24 ώρες

Αιχμές για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Σαμοθράκη αφήνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές καταλογίζουν τετραετή απραξία στην Κουμουνδούρου για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Σαμοθράκης καθώς, όπως αναφέρουν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα.

«Η αποκατάσταση αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Στη συνέχεια, σημειώνουν πως το θέμα το γνώριζαν όλοι οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας (Δρίτσας, Κουρουμπλής, Κουβέλης) και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Εν γένει όμως και πέρα από τον πυθμένα, οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι προβληματικές και απαιτούν τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους».

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο να δρομολογηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ακόμα οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Από την Kυβέρνηση επεσήμαναν πως μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων επισκεπτών.

Η προμήθεια έγινε από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και τον συντονισμό είχε ο δήμος Σαμοθράκης.

Ακόμα, διέθεσε 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του «ΑΝΑΞ» για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων).

Το πλοίο πραγματοποιεί τέσσερα δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη για διάστημα πέντε ημερών, για την μεταφορά οχημάτων.

Παράλληλα εξασφαλίστηκαν 69.000 ευρώ για τη συνέχιση των δρομολογίων του «ΑΝΑΞ» για επιπλέον επτά ημέρες.

Συνεχίζονται τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη από το «Andros Jet»

Συνεχίζονται τα δρομολόγια του επιβατηγού - οχηματαγωγού ταχύπλοου πλοίου «Andros Jet» που συνδέει ακτοπλοϊκά την Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη, κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Ναυτιλίας.

Τα δρομολόγια του πλοίου για αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή, έχουν ως εξής:

Αναχώρηση από Αλεξανδρούπολη στις 8:00 με άφιξη Σαμοθράκη στις 9:30.

Αναχώρηση από Σαμοθράκη 12:00 με άφιξη στην Αλεξανδρούπολη στις 13:30.

Αναχώρηση από Αλεξανδρούπολη στις 15:30 με άφιξη στη Σαμοθράκη στις 17:00.

Αναχώρηση από τη Σαμοθράκη στις 18:30 με άφιξη στην Αλεξανδρούπολη στις 20:00.

To πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης

Η Σαμοθράκη παρέμενε χωρίς πλοίο από την περασμένη Κυριακή, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία «ΣΑΟΣ II» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη.

Στη σχετική κυβερνητική ενημέρωση αναφέρεται ότι από την Κυριακή τη γραμμή εξυπηρετούσε πλέον, μόνο το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ», ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ» από την γραμμή Καβάλας – Κεραμωτής, για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το «ΖΕΦΥΡΟΣ».

Το «ΑΝΑΞ» και το «ΖΕΦΥΡΟΣ» διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές,  λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Η πρώτη λύση που δόθηκε με το επιβατηγό – οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν τελεσφόρησε, αν και το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή την φορά το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET» δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη.

«Το μείζον θέμα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το «ΑΝΑΞ» το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το "ΖΕΦΥΡΟΣ", μετά την άρση του απαγορευτικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Μάλιστα, επισημαίνεται ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος καθώς όλα τα πλοία είναι δρομολογημένα σε γραμμές», ενώ σημειώνεται ότι το πλοίο που θα εντοπισθεί ή θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμασθεί να ταξιδέψει, ή θα φύγει από άλλη γραμμή για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ANDROS JET».

Επίσης, όπως αναφέρει η ίδια ενημέρωση, κανονικά αύριο, Σάββατο, το «ΣΑΟΣ ΙΙ» έπρεπε να επιστρέψει στα δρομολόγιά του, έχοντας επισκευάσει τις βλάβες του.

Ωστόσο, η πλοιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε ότι αυτό δεν θα γίνει. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Ναυτιλίας, συνεννοήθηκε με την εταιρία του «ANDROS JET», για τη συνέχιση των δρομολογίων του, στην γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης (για το Σαββατοκύριακο έχει ήδη ανακοινώσει τα δρομολόγια το Ναυτιλίας).