Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους (Video)

26

Με ευρύτατη πλειοψηφία -καταρρίπτοντας μάλιστα ρεκόρ ψήφων- εξελέγη από την Ολομέλεια νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας εξασφάλισε 283 ψήφους σε σύνολο 298 βουλευτών που ψήφισαν. Υπέρ της εκλογής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το ΚΚΕ.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους.

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.

Μετά την εκλογή ο κ. Τασούλας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής χειροκροτούμενος και ξεκίνησε τον λόγο του ευχαριστώντας τους βουλευτές που τον εξέλεξαν αλλά και τους πολίτες των Ιωαννίνων που όπως είπε επί μία εικοσαετία τον επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους στο κοινοβούλιο.

«Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την Συνταγματική Αναθεώρηση» δήλωσε ο κ. Τασούλας και τόνισε πως αποτελεί ανάγκη η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου. «Ως πρόεδρος της Βουλής οφείλω να μεριμνώ για την κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών και την τήρηση της τάξης. Καλούμαστε να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι» δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «σε αυτή τη συγκυρία χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος».

Ακολούθησε η εθιμοτυπική τελετή παράδοσης – παραλαβής, όπου ο νέος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο γραφείο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Νικολάου Βούτση.