Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Δένδια

83
Μαξίμου για Ανασχηματισμό: «Βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος»

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα όσα συζήτησε στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Νίκος Δένδιας μετέφερε αναλυτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη το περιεχόμενο των συνομιλιών του που είχε στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση, αναφερόμενος στη δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις των Τούρκων, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας είχαν εκτενή συνομιλία την Τετάρτη και την Πέμπτη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του προετοιμασμένος για το καλό σενάριο αλλά και για το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να μην πάνε καλά.

Με τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δένδιας απάντησε σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις και αποδόμησε την τουρκική ατζέντα τόσο στο θέμα του casus belli για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, μέχρι την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, την επιθετική συμπεριφορά των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Κυπριακό αλλά και την προσπάθεια εισβολής από μετανάστες κατευθυνόμενους από την Τουρκία.