Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Λαβρόφ    

256
Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Λαβρόφ    

Την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων σήμανε η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, η πρώτη μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.

Στην Κυβέρνηση επικρατεί κλίμα ικανοποίησης από τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ενώ αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκαν σε μία περίοδο που εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Aνατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Στη διάρκεια των συναντήσεων καταγράφηκε συναντίληψη σε βασικού άξονες που αφορούν και στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της χρήσης του θρησκευτικού παράγοντα για την άσκηση πίεσης σε γεωπολιτικά παιχνίδια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας εμφανίζονται πλέον σε αναβαθμισμένο επίπεδο μετά τις παλινωδίες Τσίπρα-Κοτζιά, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καλέσει τον Πρόεδρο Putin να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουν από κοινού την υποστήριξη των τριών χωρών στον αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.

Σημειώνεται ότι, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή στο ΑΠΕ, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου Ελλάδας και της Τουρκίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Υπογραμμίζει ακόμη, πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Εκφράζει, επίσης, «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια που έρχεται -όπως τονίζει-  σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξέλιξη αυτή-της βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων- προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα, καθώς βρίσκεται απομονωμένη διπλωματικά και ταυτόχρονα βλέπει την Ελλάδα να κερδίζει πόντους στο γεωπολιτικό παιχνίδι.