Ημερίδα Κυμπουρόπουλου στις Βρυξέλλες για την υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών

320
Ημερίδα Κυμπουρόπουλου στις Βρυξέλλες για την υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές

Ημερίδα στις Βρυξέλλες με ομιλητές αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακαδημαϊκούς με θέμα «Υιοθέτηση βιώσιμων και έξυπνων πολιτικών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές για ένα ευημερούν μέλλον στην Ευρώπη» διοργάνωσε την Τρίτη ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε δημάρχους, αντιδημάρχους και επιστημονικούς συνεργάτες αγροτικών και νησιωτικών δήμων της Ελλάδος οι οποίοι επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι δήμοι Χαλκίδας, Λαμίας, Ορεστιάδας, Μινώας Πεδιάδος, Βόρειας Κυνουρίας, Χάλκης, Σερίφου και το Δίκτυο Μικρών Νησιών.  

Την ημερίδα προλόγισε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφέροντας την αναγκαιότητα οι ελληνικοί δήμοι να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να διεκδικήσουν προσκλήσεις σε ανταγωνιστικά προγράμματα που προάγουν τις συμπράξεις με ευρωπαϊκούς Δήμους και φορείς, ενισχύοντας έτσι τα ήδη υπάρχοντα εθνικά εργαλεία του ΕΣΠΑ.

Η διεκδίκηση του Ευρωκοινοβουλίου της μη μείωσης των Ταμείων της Πολιτικής συνοχής αποτελεί πάγια θέση του και ο ίδιος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των υπαρχόντων Ταμείων με πρόσθετους πόρους αλλά και την ανακατεύθυνση τους σε συγκεκριμένους άξονες που θα βοηθήσουν τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους να αναπτυχθούν.

Η Ευρώπη εξελίσσεται και μετασχηματίζεται σε μια νέα οικονομία και κοινωνία με πολιτικές βασισμένες στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι το οποίο για τις ιδιαίτερες περιοχές των ορεινών και νησιωτικών δήμων αποτελεί τεράστιο βήμα καθότι ακόμα παλεύουν για τα αυτονόητα.

Ακόμα, οι ομιλητές κ. Sluijter και κ. Fichter από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλυσαν τη νέα Πολιτική Συνοχής 2021-2027 και τόνισαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικοί Δήμοι.

Παρουσίασαν τις κατευθύνσεις που δίνει η Κομισιόν για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις έξυπνες πολιτικές σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.

Ο κ. Hiel από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EnergyCities επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το παλλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχουν τέτοιου είδους συνεργασίες όχι μόνο στο αναπτυξιακό μοντέλο αλλά και στο κοινωνικό ιστό της πόλης καθότι οι πολίτες πλέον γίνονται μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας πλην του τόπου τους.

Στο δεύτερο πάνελ της ημερίδας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρουσίαση καλών πρακτικών αλλά και ευρωπαϊκών έργων που υλοποιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κ. Μαντζούφας παρουσίασε τα τελευταία έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες και στην ποικιλία επενδύσεων που μπορεί να προσφέρει ένα εργαλείο όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα.

Ο κ. Τσούτσος και κ. Κοκοσιούλης και ως ειδικοί επί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την εφαρμογή τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινότητα του πολίτη αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές ανά την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα που είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται.

Ακόμα, ως επιστέγασμα των όσων αναφέρθηκαν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα INTERREGMED ως ένα παράδειγμα για δυνατότητα χρηματοδότησης στις συγκεκριμένες περιοχές στους άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης και της έξυπνης εξειδίκευσης.