Ιός Δυτικού Νείλου: Ακόμη τρεις θάνατοι

201

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όσον αφορά στους ιούς της εποχικής γρίπης, αυτοί δεν εμφανίζουν καμία κυκλοφορία. Αντίθετα, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζει χαμηλή μεν αλλά σταθερή δραστηριότητα, αφήνοντας πίσω του νέα περιστατικά και θύματα.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το διάστημα 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου ο έλεγχος 37 κλινικών δειγμάτων από νοσοκομεία στα δύο Εθνικά Κέντρα Αναφοράς της γρίπης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν απολύτως αρνητικός.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και κατά την εβδομάδα 28 Οκτωβρίου- 3 Νοεμβρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμα, τονίζουν όμως ότι υπάρχει σημαντικό χρονικό περιθώριο, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του κύματος της εποχικής γρίπης, δηλαδή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Πιο χαμηλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Κατά το διάστημα 1-7 Νοεμβρίου καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα αλλά και τρεις θάνατοι ασθενών που είχαν μολυνθεί, νοσήσει με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και εμφάνισαν επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 33 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, που αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία δύο ασθενείς, με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων ο ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 227 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.