ΗΠΑ: Άρση των κυρώσεων που επέβαλε στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Τραμπ

93
Νέα προειδοποίηση Τραμπ στην Τουρκία

Την άρση των κυρώσεων που επέβαλε στην Τουρκία μετά την στρατιωτική επιχείρηση της στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ζήτησα από το υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου ως απάντηση στην τουρκική επίθεση», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόμενος στην άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σημείωσε πως «οι κυρώσεις θα αρθούν εκτός κι αν συμβεί κάτι το οποίο θα μας δυσαρεστήσει», ενώ διευκρίνισε πως η παύση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία έχει μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, αφήνοντας ωστόσο αιχμές σχετικά με το κατά πόσο κυριολεκτική έννοια έχει η λέξη «μόνιμα σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Ακόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αφήνουμε τους άλλους να πολεμήσουν σε αυτό το αιματοβαμμένο έδαφος».

Πριν λίγες μέρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δώσει εντολή για «εκτελεστικό διάταγμα επιβολής κυρώσεων εναντίον νυν και πρώην μελών της τουρκικής Κυβέρνησης και κάθε προσώπου που μετέχει στις αποσταθεροποιητικες πράξεις της Τουρκίας στη Συρία».

Ως εκ τούτου είχαν επιβληθεί δασμοί ύψους 50% στα προϊόντα χάλυβα της Τουρκίας, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι παγώνουν οι διαπραγματεύσεις από το Υπουργείο Εμπορίου για συμφωνία με την Τουρκία ύψους 100 δισεκατομμύριων δολαρίων. 

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε με δημοσίευση στον ιστότοπό του την άρση των κυρώσεων ενάντια στα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει εις βάρος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.