ΗΠΑ: Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «αδειάζει» τον Τραμπ

49
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «αδειάζει» τον Τραμπ

Αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικάνου Προέδρου σχετικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση για την ανάμιξη των Ρώσων στις αμερικάνικες εκλογές.

Σύμφωνα με τον Νταν Κόατς – τον οποίο μάλιστα είχε διορίσει επικεφαλής της υπηρεσίας ο Τραμπ - όχι μόνο η Ρωσία ενεπλάκη στις εκλογές αλλά προσπαθεί συστηματικά να «υπονομεύσει τη δημοκρατία».

«Ο ρόλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι να παράσχει τις καλύτερες διαθέσιμες και εκτιμήσεις βασισμένες σε γεγονότα για τον Πρόεδρο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Εμείς είμαστε σαφείς ως προς τις εκτιμήσεις μας για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και στις συνεχιζόμενες, επιτακτικές προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας, και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αντικειμενική πληροφόρηση για την στήριξη της εθνικής μας ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Στη χτεσινή τους κοινή συνέντευξη, οι δύο πρόεδροι δέχτηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη των Ρώσων στις εκλογές, με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι δεν υπήρξε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον». «Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή, λέγοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν αναμείχθηκε και ούτε πρόκειται να το κάνει σε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

«Δείξτε μου αν υπάρχει ένα και μόνο γεγονός που υποδηλώνει ανάμιξη της Μόσχας» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης της Ρωσίας «εντελώς ανόητους».

Παράλληλα, είναι αρκετοί οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που επιτίθενται στον Ντ. Τραμπ για τις δηλώσεις του, με τον γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ να σημειώνει: «Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό».

Επίσης, αναμενόμενη ήταν και η επίθεση από πλευράς των Δημοκρατικών, οι οποίοι σημείωσαν πως ο Τραμπ ιεράρχησε ως σημαντικότερα τα συμφέροντα των Ρώσων από ό,τι των Αμερικάνων. Ειδικότερα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε πως «εκατομμύρια Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η μόνη πιθανή εξήγηση για αυτή την επικίνδυνη στάση είναι η πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να διαθέτει επιζήμιες πληροφορίες για τον πρόεδρο Τραμπ».

«Στην ιστορία της χώρας μας, οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ έναν Αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει ένα αντίπαλο των ΗΠΑ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις στήριξε τον πρόεδρο Πούτιν», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρέπει να τα πάνε καλά μεταξύ τους.

«Όπως είπα σήμερα και πολλές φορές παλιότερα, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μου των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, επίσης αναγνωρίζω ότι προκειμένου να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο παρελθόν – καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, πρέπει να τα πηγαίνουν καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.