ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη για τον βαρώνο των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

185
Ισόβια για τον «Ελ Τσάπο»

Σε ισόβια κάθειρξη και σε ακόμη 30 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν ή «Ελ Τσάπο».

Οι δικηγόροι του ισχυρότερου εμπόρου ναρκωτικών ανακοίνωσαν ήδη ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης.

Ο «Ελ Τσάπο» κρίθηκε ένοχος για δέκα αδικήματα. Ανάμεσά τους διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.

Ο βαρώνος των ναρκωτικών δραπέτευσε από μία φυλακή στο Μεξικό το 2016, αλλά αργότερα συνελήφθη. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Σύμφωνα με όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση, το καρτέλ ναρκωτικών που διηύθυνε ήταν ο μεγαλύτερος τροφοδότης ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, μάρτυρες κατέθεσαν ότι βασάνιζε τους αντιπάλους του σε άλλα καρτέλ.

Μιλώντας μέσω διερμηνεία, ο «Ελ Τσάπο» ανέφερε στο δικαστήριο ότι κατά την κράτησή του στις ΗΠΑ έχει υποστεί ψυχολογικό, συναισθηματικό και διανοητικό βασανιστήριο 24 ώρες το 24ωρο.

Επίσης, ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών ανέφερε ότι η δίκη ήταν άδικη.

Τα 12,6 δις του «Ελ Τσάπο» ψάχνουν οι Αμερικανοί

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θέλει να βάλει «χέρι» στην τεράστια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περιουσία του διαβόητου «Ελ Τσάπο».

Μέσω της επίσημης διαδικασίας, οι αμερικανικές Αρχές απαίτησαν από τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο νονό του καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών της Σιναλόα να παραδώσει 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια που φέρεται να κατέχει ακόμη, ποσό σχετικά χαμηλό, όπως προσδιόρισαν οι εισαγγελείς, όντας πεπεισμένοι ότι ο Μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών κατάφερε να αποταμιεύσει πολλά περισσότερα.

Αρχικά πίστευαν πως θα αποκάλυπτε τα πάντα ο ίδιος ο Τσάπο υπό το βάρος των αυστηρότατων κανόνων κράτησης που διέπουν τη λειτουργία του «μικρού Γκουαντάναμο» όπου κρατείται:

Ζει σε ένα κελί συνολικού εμβαδού 15 τ.μ., με το φως να είναι διαρκώς αναμμένο, ενώ έξω από το κελί του περνάει μόλις μία ώρα την ημέρα.