ΗΠΑ: Νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

154
ΗΠΑ: Νεκρός ο Χασμά Μπιν Λάντεν

Νεκρός είναι ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χασμά, σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών τις οποίες επικαλούνται οι ΗΠΑ.

Η είδηση κάνει τον γύρο των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων, τις τελευταίες ώρες, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ούτε να δίνονται στοιχεία για πιθανή ανάμιξη των ΗΠΑ.

Ο γιος και κληρονόμος του αποθανόντα ηγέτη της Αλ Κάιντα, στις τελευταίες του δημόσιες εξαγγελίες, την περασμένη χρονιά, ζητούσε από τον αραβικό κόσμο να προχωρήσει σε εξέγερση, εξαπολύοντας δε απειλές προς τη Σαουδική Αραβία.

Ηγέτη της Αλ Κάιντα αποκαλούσαν οι ΗΠΑ τον Χασμά, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να γνωστοποιεί την πρόθεσή του να χορηγήσει μέχρι και ένα εκατομμύριο δολάριο σε όποιον δώσει πληροφορίες για το μέρος όπου κρύβεται.

Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ,για τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Χασμά νεκρό, απάντησε: «Δεν θέλω να το σχολιάσω».

Ο Χάσμά μπιν Λάντεν αποκαλείτο συχνά και «πρίγκιπας διάδοχος του τζιχάντ».

Ο γιος του Μπιν Λάντεν ήταν 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και έπειτα από την εισβολή εκεί μετέβη στο Πακιστάν, σύμφωνα με το Brookings Ιδρυμα.

Ήταν παντρεμένος με την κόρη του Μοχάμεντ Άττα, ενορχηστρωτή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Ο Χασμά έγινε γνωστός το 2015, από τον Ομάν αλ Ζαουαχίρι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Διηύθυνε την οργάνωση Άνσαρ αλ Φουρκάν, η οποία προσέλκυε τους πιο σκληροπυρηνικούς μαχητές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.