Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν - Επίσημα Πρόεδρος των ΗΠΑ

212
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις Προεδρικές Εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πλέον ο Τζο Μπάιντεν είναι και επίσημα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο επικύρωσε την ψηφοφορία του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων. H εκλογή του επικυρώθηκε με 360 ψήφους.

Νωρίτερα, είχαν απορριφθεί ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Συγκεκριμένα, η Γερουσία απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων) πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

Μια διαδικασία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Πώς μπορούν να απομακρύνουν τον Τραμπ πριν τις 20 Ιανουαρίου

Η εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Ντονάλντ Τραμπ οδήγησε σε αιτήματα από κάποιους νομοθέτες για απομάκρυνση του από τη θέση του πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου, Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Οι χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν αφού ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος, ο οποίος έχει αρνηθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, απευθύνθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος από τη θέση του: η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και η παραπομπή του ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία.

Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή με γνώση της προσπάθειάς αυτής δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες αρχικές συζητήσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ για να επίκληση της 25ης Τροπολογίας.