«Ισορροπία τρόμου» με μείωση κρουσμάτων αλλά αύξηση ασθενών

59

Η χώρα και βλέπει πλέον πάνω από το... τεντωμένο σκοινί, στο οποίο βρίσκεται, τον δείκτη θετικότητας των κρουσμάτων κορωνοϊού να υποχωρεί στο 4,85% έπειτα από 11 εβδομάδες ανοδικής πορείας.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα ήταν 2.797 ανά ημέρα, ελαφρώς μειούμενος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (ο αντίστοιχος μέσος αριθμός ήταν 3.000), ενώ και τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 27.462 σε σχέση με τα περισσότερα από 30.000 της περασμένης Τετάρτης.

Η τάση αποκλιμάκωσης είναι ορατή από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, με την τελευταία να δρομολογεί δυναμικά την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη δωρεάν διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης κορωνοϊού (self test), μετά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Την ίδια στιγμή, όμως, βαρύ παραμένει το κλίμα στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, όπου οι αθρόες εισαγωγές και οι διασωληνώσεις ασθενών επιτείνουν την ήδη αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας ενώ κατά τόπους η κατάσταση είναι κρίσιμη απαιτώντας επιχειρησιακή αποσυμπίεση, όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα.

Ο τελευταίος απολογισμός των νοσηλευομένων είναι 5.535, με τους 1.311 να βρίσκονται σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης). Οι 810 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, με τους αρμόδιους να εκτιμούν πως ο συγκεκριμένος «σκληρός δείκτης» θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Τέσσερις στους 10 διασωληνωμένους (ποσοστό 39%) είναι ηλικίας 18-64 χρόνων ενώ και ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων κυμαίνεται πια σταθερά στα 44 έτη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός έχει θωρακίσει σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 70 χρόνων κρατώντας τους έτσι μακριά από τη μόλυνση, τη λοίμωξη και τη νοσηλεία.

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των διασωληνωμένων οι 427 βρίσκονται, εντός κι εκτός Μονάδων, στα νοσοκομεία της Αττικής, οι 227 στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, οι 130 στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και οι 26 στην Κρήτη.

Στην Αττική και τη Μακεδονία ο αριθμός των διασωληνωμένων τις τελευταίες επτά ημέρες αποτυπώνει την επίμονη πορεία της επιδημίας που οδηγεί σταθερά 10%-15% των κρουσμάτων στα νοσοκομεία και από τις απλές κλίνες στις ΜΕΘ. Από την Τετάρτη 7 Απριλίου έως χθες οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 26 στην Αττική και κατά 40 στη Μακεδονία.

Σε υψηλούς αριθμούς κινήθηκαν και οι απώλειες ασθενών μετά το χθεσινό ρεκόρ για το 2021 (93) αφού 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά μέσα στον Απρίλιο έχουν καταγραφεί 1.044 θάνατοι.

Περιφερειακές Ενότητες

Σταθερό αλλά υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη αλλά και δεκάδες νέες εισαγωγές. Το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς στα νοσοκομεία της νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.447 ασθενείς, με τους 227 διασωληνωμένους.

Ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα αυτό έκανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι παρατηρείται μεν σταθεροποίηση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εκτός όμως εκείνης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, πιέζει όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Ενδεικτικό της κατάστασης, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι οι περιοχές που περιβάλλουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας σημειώνουν σταθερά υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, με προεξέχουσες την Κοζάνη (67) που βρίσκεται σταθερά υπό τη στενή επίβλεψη των λοιμωξιολόγων, την Πέλλα (44) και τις Σέρρες (35).

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας συνέστησε την προσοχή των πολιτών σε Περιφερειακές Ενότητες που προβληματίζουν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Κάλυμνος, η Θάσος, η Λευκάδα, ο Έβρος, η Ροδόπη, η Καβάλα, η Πιερία, η Φωκίδα, η Αρκαδία και η Πρέβεζα.

Παρόμοια με τη Θεσσαλονίκη είναι η κατάσταση και στην Πάτρα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας παρατηρείται «οριζοντιοποίηση» της επιδημιολογικής καμπύλης, με τα 80 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου να κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών. Μειωμένες είναι και οι εισαγωγές ασθενών στις κλινικές covid των δύο νοσοκομείων της πόλης – χθες ενδεικτικά έγιναν 15 νέες εισαγωγές.

Αντιθέτως, βαρύ είναι το φορτίο που καλείται να σηκώσει η Κρήτη, με το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά και παρουσιάζουν συνεχώς ανοδικές τάσεις τόσο στο επίπεδο των κρουσμάτων όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς (οι νοσηλευόμενοι είναι 141 ενώ χθες εισήχθησαν άλλοι 20 ασθενείς με covid-19).