Ισπανία: Περίπου 100.000 μινκ θα θανατωθούν επειδή προσβλήθηκαν από κορονοϊό

342

Τη θανάτωση περίπου 100.000 μινκ που προσβλήθηκαν από κορονοϊό διέταξαν οι αρχές της Αραγονίας. Τα ζώα, που φημίζονται για τη γούνα τους, ανήκουν σε εκτροφείο που βρίσκεται στην κοινότητα Πουέμπλα δε Βαλβέρδε.

«Μιλάμε για την υποχρεωτική θανάτωση όλων των ζώων αυτού του εκτροφείου», δηλαδή συνολικά 92.700 μινκ που εκτρέφονται για τη γούνα τους, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας, Χοακίν Ολόνα.

Από τις 22 Μαΐου, το εκτροφείο (το μοναδικό του είδους στην Αραγονία) υποχρεώθηκε να σταματήσει την εξαγωγή των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά, καθώς επτά εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί από τη νόσο Covid-19. Όπως έγινε γνωστό στις 13 Ιουλίου, το 87% των δειγμάτων από τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα ζώα βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Ως εκ τούτου, οι αρχές αποφάσισαν να θανατωθούν τα ζώα, ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξάπλωση του κορονοϊού στο εκτροφείο φέρεται να ξεκίνησε από έναν υπάλληλο, ο οποίος μολύνθηκε εκτός της εργασίας του. Όπως εξηγεί ο Ολόνα, «δεν είναι ακόμα βέβαιο αν είναι δυνατό να υπάρξει μετάδοση της νόσου από τα ζώα στον άνθρωπο και αντιστρόφως».

Στην Ολλανδία, από την αρχή της πανδημίας, θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες μινκ από 20 εκτροφεία της χώρας, επειδή τα ζώα προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Όπως ανακοίνωσαν οι Ολλανδικές αρχές τον Μάιο, δύο εργαζόμενοι είναι «πολύ πιθανόν» να μολύνθηκαν επειδή ήρθαν σε επαφή με τα ζώα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή είναι –κατά πάσα πιθανότητα- η πρώτη γνωστή περίπτωση μετάδοσης της νόσου Covid-19 από ζώα στον άνθρωπο.