Ιστορική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 (Live)

162
Ιστορική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ιστορική παρέλαση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωσή της έχουν γίνει με γνώμονα την απόδοση τιμών στην εξαιρετική περίσταση, την 200η επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα για το έθνος των Ελλήνων.

Δείτε live:

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 8 το πρωί με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην οποίαν θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον εθνικό ύμνο έψαλε η Αναστασία Ζαννή, μια κλασική τραγουδίστρια (σοπράνο) διεθνούς ακτινοβολίας.

Στις 08:30 θα ακολουθήσει δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Στις 09:20 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή και των αλλοδαπών υψηλών προσκεκλημένων. Ακόμα, θα γίνει ανάκρουση Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.

syntagma-1821-arthro

Πριν την παρέλαση προβλήθηκαν μηνύματα προς τον ελληνικό λαό από δύο εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Λόγω των μέτρων προφύλαξης για τη μετάδοση του κορωνοϊού, η παρακολούθηση της παρέλασης δεν προβλέπεται για τους πολίτες.

syntagma-1821__4_

Η παρέλαση θα διέλθει μια Αθήνα που ζει στον παλμό της επετείου. Στην πλατεία Συντάγματος, 5.000 λουλούδια και πράσινο σχηματίζουν την ελληνική σημαία σε επιφάνεια 144 τ.μ. Πρόκειται για μια σύνθεση την οποίαν δημιούργησαν οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί του Δήμου Αθηναίων.

Περιστοιχίζεται από ειδικά φωτιζόμενες εξέδρες με 200 σημαίες, μία για κάθε έτος μετά την Επανάσταση. Συμβολίζουν τους αγώνες και τη διαδρομή του ελληνικού έθνους στο χρόνο και την παγκόσμια ιστορία ως σήμερα.

syntagma-1821__3_

Όπως συνηθίζεται στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, εκτός από τη δράση στο έδαφος θα υπάρξουν πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών -αλλά σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ πριν. Και, κυρίως, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά στην ιστορία, σχηματισμών από σύμμαχες χώρες (ΗΠΑ και Γαλλία).

Σε μια υψηλού συμβολισμού συνένωση δυνάμεων, στους ελληνικούς αιθέρες θα εμφανιστούν αμερικανικά F16, γαλλικά Rafale και βρετανικά Voyager μαζί με τα F16 και τα Mirage της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα οποία θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις.

Η κορύφωση της συγκίνησης για τη μοναδική ιστορική σημασία της φετινής επετείου αναμένεται με την περιφορά κειμηλίων όπως τα λάβαρα της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας, αλλά και οστεοθηκών ηρώων της Επανάστασης.

syntagma-1821__5_

Παράλληλα, θα παρελάσουν 15 ιππείς με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων, φορώντας στρατιωτικές ενδυμασίες του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μέσα από τα τμήματα και τον οπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα παρελάσουν θα εκπεμφθεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στο στρατιωτικό τομέα.

syntagma-1821__5_

Ενδεικτικά στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)

Έφιππο τμήμα.

Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.

Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς. Μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).

Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».

Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται διελεύσεις αεροπορικών μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως των Ε/Π NH-90 και KIOWA-ARRIOR, ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B. Μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΗΠΑ), Rafale (Γαλλία) και Voyager (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ακόμα, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και Ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Επικράτεια.

Έπειτα από ολοκλήρωση της παρέλασης και περίπου στις 11:30 αναμένεται η αναχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στις 12:15 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου μαζί με τη σύζυγό του θα αναχωρήσει στις 14:45.

Στις 15:30 θα αναχωρήσει η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φλοράνς Παρλί.

Η αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

syntagma-1821__1_

syntagma-1821__2_