Ηχηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία για την Κύπρο

47
Ηχηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία

Τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία πως όλα τα μέρη θα πρέπει να σεβαστούν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Απαντώντας σε επιστολή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο τονίζει ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες του ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων, δεν θα συνέβαλλαν στην επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης και θα ήταν αντίθετες με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν ότι όλα τα μέρη θα σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα και να δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία», αναφέρει ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του.

Ακόμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαιώνει τη θέση των ΗΠΑ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισημαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να απέχουν από ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούν και τις δύο πλευρές να κάνουν σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στο λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον», προσθέτει ο Μάικ Πομπέο.