«Κακή» χοληστερόλη: Κανένα όριο στη μείωση της

151
«Κακή» χοληστερόλη: Κανένα όριο στη μείωση της

Είναι γνωστό ότι η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την καλύτερη αντιμετώπισή της μέσω των οποίων παρέχονται συστάσεις για πως πρέπει να τροποποιηθούν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής.

Οι νέες οδηγίες έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα διαθέσιμα φάρμακα (στατίνες, αναστολείς PCSK9 και εζετιμίμπη) χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την μείωση της LDL στα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.

Συνιστάται λοιπόν σε αυτούς τους ασθενείς να πετυχαίνουν τόσο τα επίπεδα-στόχο για την LDL χοληστερόλη όσο και ένα ελάχιστο 50% σχετικής μείωσης.

Αναφορικά με τις στατίνες οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι έχουν κάποιες παρενέργειες, αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα ακόμα και για τα άτομα με μικρό κίνδυνο αθηροσκληρωτικού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Ακόμα, στις νέες οδηγίες ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι έχοντες αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη με βλάβη σε κάποιο όργανο, οικογενή υπερχοληστερολαιμία και χρόνια νεφρική νόσο και πρέπει να λαμβάνουν εντατική θεραπεία μείωσης της LDL χοληστερόλης, ανεξαρτήτως αν έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.