Κακοκαιρία «Ιανός»: Πνίγηκαν 3.500 ζώα στη Θεσσαλία (video)

257
Κακοκαιρία «Ιανός»: Πνίγηκαν 3.500 ζώα στη Θεσσαλία

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία «Ιανός» στο πέρασμά της στη Θεσσαλία. Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ακόμα, χιλιάδες ζώα βρέθηκαν νεκρά, με αποτέλεσμα τα κουφάρια τους να αποτελούν υγειονομική βόμβα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, ο συνεταιρισμός που εκπροσωπεί αριθμεί περίπου τα 3.500 πνιγμένα πρόβατα και κατσίκες.

Επίσης, εκτίμησε ότι άλλα τόσα -που ανήκουν σε άλλους συνεταιρισμούς- πρέπει να πνίγηκαν από τις καταστροφές, ενώ χάθηκαν και 1.000 βοοειδή.

«Πολλά ζώα πνίγηκαν μέσα στους στάβλους. Άλλα, βρίσκονται κάτω από τις κοπριές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περισυλλεγούν με τα χέρια.

Πολλά τα παρέσυρε το ποτάμι και τα σκόρπισε σε χωράφια» είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, λέγοντας πώς δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στα πλημμυρισμένα χωράφια.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δήμοι της περιοχής αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί προσπαθούν να μαζέψουν τα κουφάρια των ψόφιων ζώων, τα οποία αποτελούν υγειονομικές βόμβες. .

«Θα πάρουν 70-80 ευρώ το ζώο, όταν η παραγωγική αξία του ζώου είναι πάνω από 200 ευρώ», ανέφερε ο Γιώργος Βαϊόπουλος για τις αποζημιώσεις.