Κακοκαιρία: Ζημιές σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα - Υπερχείλησε ο Γαλλικός Ποταμός (Photos)

89
Κακοκαιρία: Ζημιές σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα - Υπερχείλησε ο Γαλλικός Ποταμός

Προβλήματα και ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Πλημμύρισαν δρόμοι, καλλιέργειες και σπίτια και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό ατόμων.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε την Τρίτη συνολικά 210 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας από την περιοχή της Θράκης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

• 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης, Λουτρών, Απαλού και Άνθειας.

• 50 κλήσεις για παροχές βοηθείας σε άτομα που είχαν αποκλειστεί λόγω συσσώρευσης υδάτων και συνολικά μεταφέρθηκαν 52 άτομα σε ασφαλή σημεία στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης, της Θυμαριάς, του Τυχερού και της Αγνάντιας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας, 16 κλήσεις εκ των οποίων 11 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 7 άτομα σε ασφαλές σημείο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμότειχου, 8 κλήσεις εκ των οποίων 2 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 5 άτομα σε ασφαλές σημείο.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, 36 κλήσεις εκ των οποίων 16 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 17 άτομα σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα φαινόμενα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Στο Σουφλί κατέρρευσε γέφυρα από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός στην περιοχή του δήμου Δέλτα της Θεσσαλονίκης και δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός, που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκε δέντρο το οποίο έπεσε στον αύλειο χώρο του 81ου δημοτικού σχολείου, στην οδό Δελφών, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Στην Αλεξανδρούπολη δρόμοι και χωράφια πλημμύρισαν, ενώ προκλήθηκαν πολλά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη Ροδόπη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εκτάσεις και σπίτια πλημμύρισαν.

Εικόνες καταστροφής και στα χωριά Τσιφλίκιο, Αμάραντα και Λύκειο και . Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το ύψος της βροχής που έπεσε κυμάνθηκε από 6.6 εκατοστά έως 8,6 εκ, δηλαδή περίπου 86 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Στην Ήπειρο, στα Θεοδώριανα Άρτας το πέρασμα ανεμοστρόβιλου προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν και τους Μελισσουργούς.

Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και μετέτρεψε σε λίμνη τους κάμπους των γύρω περιοχών. Σε Κουτσελιό και Κατσικά υπήρξαν πλημμύρες, όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν εκτάσεις, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στα οδικά δίκτυα των ορεινών περιοχών.

Έντονη Βροχόπτωση έπληξε και τη Λέσβο, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα κυρίως στο κεντρικό, δυτικό και βόρειο τμήμα του νησιού.

Προβλήματα και στα Τρίκαλα

Στη Θεσσαλία οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε ορεινούς οικισμούς, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή υπερχείλιση του Πηνειού.

Ακόμα, «μάχη» δίνουν 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία στα ορεινά των περιοχών Καλαμπάκας και Πύλης, μετά τις μεγάλες καταπτώσεις βράχων που έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις και η κακοκαιρία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια της Περιφερειακής Ενότητας για να απομακρυνθούν τεράστιοι όγκοι βράχων, ώστε να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι μετακινήσεις των πολιτών τόσο προς άλλες περιοχές όσο και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες τους.

Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νερά των ποταμών που είχαν «φουσκώσει» επικίνδυνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, και σε αυτό βοήθησαν και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς δεν βρέχει.