Καμία χρονοτριβή από την Κυβέρνηση για μεταναστευτικό-Τα επόμενα κρίσιμα βήματα

270
Μεταναστευτικό: Οι πρωτοβουλίες του Μητσοτάκη άλλαξαν το κλίμα στην Ευρώπη

Στο φουλ έχει ανάψει τις μηχανές η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μείζον θέμα των μεταναστευτικών ροών το επόμενο διάστημα.

Σε μία ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία με τον Κορωνοϊό να επηρεάζει πλέον κάθε κυβερνητική δράση, επιχειρείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και από το υπουργείο Μετανάστευσης να εφαρμοστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο που κινείται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος σχετίζεται με την αυξημένη προστασία των συνόρων, μέσα από την ενίσχυση των πλωτών και εναέριων μέσων, αλλά και την σημαντική παρουσία της Frontex που αποκτά έναν ενεργό  ρόλο στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Εξάλλου, το μήνυμα που εξέπεμψε η ελληνική πλευρά πρόσφατα από τον Έβρο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ευρωπαϊκής ηγεσίας, υπήρξε ξεκάθαρο και έλαβε πανευρωπαϊκή διάσταση.

Σε καμία περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» της γείτονος να στραφούν εναντίον της χώρας μας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανακατανομή των μεταναστευτικών ορών στα κράτη μέλη.

Η Ευρώπη φαίνεται πλέον να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι η χώρα μας ως εμπροσθοφυλακή έχει σηκώσει ένα βάρος δυσανάλογο από εκείνο που της αναλογεί.

Σε κάθε περίπτωση η ταυτότητα του Ευρωπαίου κουβαλά εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο τρίτος και εξίσου σημαντικός άξονας έχει να κάνει με τη θέσπιση κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών.

Πιο συγκεκριμένα, η διάνοιξη διαδρομών επιστροφών απευθείας σε τρίτες χώρες μπορεί να υλοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τη δημιουργία ενός οργάνου με ιδιαίτερη βαρύτητα και πολιτικό εκτόπισμα.

Το μεταναστευτικό έχει περάσει πλέον σε μία νέα φάση, με την ελληνική πλευρά να διαθέτει περισσότερα όπλα και με μια ηγεσία πιο αποφασισμένη από ποτέ να το αντιμετωπίσει.