«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής

70

Το «καμπανάκι» του κινδύνου έκρουσε για άλλη μια φορά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία κινδυνεύει από δημοσιονομική εκτροπή, εξαιτίας της προεκλογικής παροχολογίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας παραθέτοντας στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,9% αντί για 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι ο στόχος για το πλεόνασμα μέχρι το 2022 πρέπει να αλλάξει σε συνεννόηση και συμφωνία με τους πιστωτές και η οικονομική πολιτική να υιοθετήσει ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυντικές λόγω της μείωσης των αποδόσεων.

"Εφόσον συνεχιστούν, κάτι το οποίο απαιτεί την άσκηση μίας συνεπούς οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, το επιχείρημα για μείωση των στόχων του πλεονάσματος ενισχύεται", πρόσθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, σε ομιλία του στο «2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέλυσε τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε τόνωση της ανάπτυξης και στην κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού που εμφανίζει η Ελλάδα.

«Προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα υποβοηθήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, εξωστρεφές πρότυπο, με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.