Καραμανλής: «Το υπουργείο Υποδομών έχει σχέδιο να διασφαλίσει τη διασυνδεσιμότητα στη χώρα»

201
Ο Καραμανλής στις Αφίδνες

Στα στοιχεία που δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει πέσει κατά 85% με 90% αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκπομπή του Action24.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι αυτό το ποσοστό βέβαια αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ) και είναι ο μέσος όρος, καθώς προφανώς κατά τις ώρες αιχμής υπάρχει περισσότερη κίνηση.

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η επιβατική κίνηση έχει πέσει, αλλά δεν έχουν μειωθεί τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής. Διευκρίνισε ότι τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 10 το πρωί και από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις έξι το απόγευμα, ενώ έχουν μειωθεί στις ώρες μη αιχμής. Οι χρονοαποστάσεις των συρμών στο μετρό είναι αντίστοιχες με την καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιείται απολύμανση σε οχήματα και συρμούς στο τέλος της βάρδιας, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού.

«Ευχαριστώ τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που δίνουν το δικό τους αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει, είναι ότι οι επιβάτες προτιμούν τα λεωφορεία από το μετρό, ειδικά σε συγκεκριμένες γραμμές, ενώ κάποιες ώρες της ημέρας οι συρμοί του μετρό κυκλοφορούν άδειοι.

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και ο ΟΑΣΑ παρακολουθεί καθημερινά τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσαρμογές για να εξυπηρετήσουμε αυτούς που πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα σούπερ μάρκετ, τους ανθρώπους που πρέπει να κρατήσουν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δέχθηκε ερωτήσεις και για τις πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από το εξωτερικό, οι οποίες οργανώνονται από τις κατά τόπους πρεσβείες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, επισήμανε ότι το πτητικό έργο σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί δραματικά, αναφέροντας ότι την ίδια ημέρα (Δευτέρα 30 Μαρτίου) στο Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επιβατών κατά 97% σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι.

Ακόμα, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό στο αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής είναι πολύ μεγάλες.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιούνται ειδικές πτήσεις, όταν κριθεί αναγκαίο από το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση, απάντησε καταφατικά. Έφερε ειδικότερα ως παράδειγμα τον επαναπατρισμό με ειδική πτήση, που κανόνισε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των 13 οδηγών φορτηγών, τους οποίους η Τουρκία δεν άφηνε να περάσουν τα σύνορα της με το Ιράκ.

Ο Κώστας Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που διέκοψε τις πτήσεις από και προς Ιταλία, ενώ έχουν διακοπεί επίσης οι πτήσεις από και προς Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Ολλανδία και οι πτήσεις με την Γερμανία περιορίζονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τέλος, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έτοιμο σχέδιο προκειμένου εάν η κρίση κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, να διασφαλίσει τη διασυνδεσιμότητα στο εσωτερικό της χώρας και την ύπαρξη του ελάχιστου πτητικού έργου ασφαλείας, ιδίως σε προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης πτήσεων, ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι τις αποφάσεις αυτές τις λαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι: «Πραγματικά η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά. Για αυτό η κυβέρνηση με προσοχή προσπαθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις και να ενημερώσει το λαό, αλλά επειδή η κατάσταση αλλάζει κάθε ημέρα, ανάλογα με τις συνθήκες θα επανεξετάζουμε τις πολιτικές»