Καταργήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας – Έρχονται ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

153
Από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε SMS μηνύματα στο 13033 έως τις 15 Μαΐου.

Σημαντικές «ανάσες» ελευθερίας παίρνουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς παύει πλέον να ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Έπειτα από την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ξεκινούσε από τη 01:30.

Αναλυτικότερα, από σήμερα εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:

Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

Αναφορικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Έρχονται διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Το πρωί θα τεθεί επί τάπητος η εφαρμογή των νέων μέτρων για τους εμβολιασμένους, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάρουν μέρος πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και υπουργοί. Μάλιστα, αν κλειδώσουν οι λεπτομέρειες που απομένουν δεν είναι απίθανο να έχουμε ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα.

Σε περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή, οι ανακοινώσεις πιθανολογείται πως θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό και θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εφαρμογή του σχεδίου που θα καταρτιστεί θα είναι άμεση από την αρχή του Ιουλίου έτσι ώστε η αγορά και η κοινωνία να μπορέσει να ζήσει ένα όσο το δυνατόν πιο κανονικό καλοκαίρι, έστω και με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διευκολύνσεις θα αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες.

Σε περίπτωση που επιλέγουν το πρώτο δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα ενάντια στην πανδημία και οι χώροι θα λειτουργούν κανονικά. Εάν ο επιχειρηματίας επιλέξει να μην διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.