Καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζιτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά με εκκρεμότητες

194
Έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Καταρχήν συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών υπάρχει για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν σε εκκρεμότητα το θέμα των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου νόμου αλλά και το με ποια κριτήρια θα εξεταστούν από το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν κλείσει τα τελευταία τυπικά θέματα και άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις που θα αντικαταστήσουν τον νόμο Κατσέλη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα συμβεί με τα όρια ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων.

Σε non paper του Μαξίμου αναφέρεται πως «στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινίσεων».

Και σημειώνεται πως «στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».