Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

262
Ν.Δ.: «Όχι» σε προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για δημοψηφίσματα

Στη Βουλή κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το σχέδιο «Ηρακλής».

Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις «κόκκινων δανείων» των ελληνικών τραπεζών.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο, Τετάρτη, προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την ψήφισή του να αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες θα μεταφέρουν από τους ισολογισμούς τους δάνεια ύψους άνω των 30 δισεκατομμύρια ευρώ στο ειδικό σχήμα του «Ηρακλή».

Τα δάνεια αυτά θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ενώ το ελληνικό δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για την ανώτερη κατηγορία έναντι προμήθειας που θα καταβάλλουν οι τράπεζες, υποστηρίζοντας έτσι τη διαδικασία.

Τα έσοδα για το Δημόσιο από τις εγγυήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, με την κατάθεση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο «Ηρακλής» η Κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των «κόκκινων» δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Ακόμα, το υπουργείο ότι δημιουργούνται παράλληλα οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.