Κατέρρευσε η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

195
Έρχονται αυξήσεις - «φωτιά» στο ρεύμα

Μεγάλη πτώση σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Ειδικότερα, η μετοχή της ΔΕΗ έχασε 17,32% στα 1,728 ευρώ με 3,2 εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που ήταν γνωστό ότι, έπρεπε να βρει 300 εκατ. ευρώ για τις ρήτρες δανείων.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι την μετοχή της ΔΕΗ την σορτάρει ένα fund (Oasis Capital Management) που σορτάρει και τις τραπεζικές μετοχές.    

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με πτώση 0,86% στις 836,78 μονάδες, ενώ οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 84,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η αγορά ξεκίνησε αρχικά ανοδικά έχοντας θετικές τις τράπεζες, αλλά αργότερα η ΔΕΗ, αλλά και οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές διαμόρφωσαν το κλίμα.

Κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» της ΔΕΗ μετά την οικονομική κατάρρευση

Ακόμα και με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται η ΔΕΗ μετά την οικονομική κατάρρευση και τα κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Η οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης ενημέρωσε, σύμφωνα με την "Καθημερινή", τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές τα προβλήματα που δημιουργούνται καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες τους έθεσε θέμα δυνατότητας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Το πρώτο τρίμηνο φέρεται να έχει κλείσει με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατομμύρια ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατομμύρια ευρώ ακολουθώντας τις ζημιές κοντά 1 δισ. ευρώ για το 2018.

Αυτή τη στιγμή γίνεται «αγώνας δρόμου» προκεμένου να διασφαλιστεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων.

Η λύση για την κατάσταση της ΔΕΗ αναζητείται σε δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει έγγραφη πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού κάτι που προϋποθέτει παραίτηαη του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση

Η δεύτερη αφορά κονδύλι 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011, λύση για την οποία είχε προβλεθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τροπολογία η οποία δεν κατατέθηκε έγκαιρα στη Βουλή.