Κατέθεσε ξανά την τροπολογία η ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

32
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης

Σε εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας προκειμένου να αποκτήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους κατέθεσε την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία.

Η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «στοιχειώδης υποχρέωσή της».

Η Πειραιώς, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της αναρωτιέται: «Φοβάται η κυβέρνηση τους Έλληνες;».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Φοβάται η κυβέρνηση τους Έλληνες;

H NΔ κατέθεσε πριν από λίγο, για τρίτη φορά από το 2016, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, την πάγια πρόταση της, προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η πρότασή μας απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικό η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.