Καθαρή 4ετία για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Με «151» η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

202

Χωρίς να πηγαίνει 24ωρο χαμένο, ακουλουθώντας όμως πιστά τις επιταγές που ορίζει το Σύνταγμα, στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Πειραιώς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε η εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας τον Φεβρουάριο του 2020 να μπορεί να γίνει με την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Τον δρόμο για αυτή την εξέλιξη άνοιξε, όταν κατά την πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης συγκεκριμένες διατάξεις έλαβαν 180 θετικές ψήφους και άρα στην επόμενη φάση, η οποία θα εκκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, απαιτούνται τουλάχιστον 151 για να αναθεωρηθούν. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων: Την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, την κατάργηση προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών, τον περιορισμό ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών και του τρόπου επιλογής των μελών τους και το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ώστε με 120 θετικές ψήφους να μπορεί να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.

Αυτό που μένει βέβαια και αποτελεί μεγάλο ερώτημα δεν είναι άλλο από το ποιο θα είναι το προτεινόμενο πρόσωπο από την κυβερνητική πλειοψηφία, τις οποίας οι ψήφοι (158) αρκούν για την εκλογή.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα καθώς και στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε δεν βρίσκεται κανείς είτε δεν έχει το συζητήσει ακόμα ο ίδιος με κάποιον συνεργάτη του. Όλα τα σενάρια πάντως είναι ανοιχτά.

Σε ότι έχει να κάνει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπάρχει συζήτηση για την προώθηση εκ μέρους της ΝΔ ενός νέου νόμου, βασισμένου στο γερμανικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει συνδιασμό λίστας και μονοεδρικών περιφερειών.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία πρόταση τομή που θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση η οποία τέτοια συζήτηση είναι μάλλον πρόωρη, αφού οι οριστικές αποφάσεις είναι ακόμα μακρυά.