Καθυστερεί η άρση του lockdown: Τι προτείνουν οι ειδικοί - Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

166

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην Κυβέρνηση για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός αυτής της εβδομάδας.

Η ημερομηνία για τη σταδιακή επανέναρξη της αγοράς για τις 7 Δεκεμβρίου φαίνεται να είναι ανέφικτη. Το lockdown αναμένεται να παραταθεί τουλαχιστόν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αρθεί το γενικό απαγορευτικό στις 21 Δεκεμβρίου.

Γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν έντονη αγωνία για την άρση των μέτρων, καθώς ήδη, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι κλινικές για ασθενείς με κορωνοϊό έχουν γεμίσει.

Ο καθηγητής Λοιμωξολογίας, Νίκος Σύψας, πρότεινε η άρση του lockdown να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου με στόχο να ξεκινήσει ένα μικρό διάλειμμα και να κινηθεί η αγορά την περίοδο των εορτών, σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις θα διαδραματίσει η κατάσταση που θα επικρατεί στο σύστημα υγείας. Κι αυτό επειδή όπως έχουν παραδεχθεί και δημόσια οι ειδικοί, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι πιο αργός από τον αναμενόμενο, ενώ οι φόβοι για τρίτο κύμα παραμένουν.

Οι παράμετροι για άρση του lockdown

H Kυβέρνηση στρέφεται σε συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις.

«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός κ πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν κ άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρησης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ κ αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ανέφερε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στους εξής δείκτες: τα ημερήσια κρούσματα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.

Ακόμα, η Κυβέρνηση κοιτά με προσοχή τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που μπορεί μεν να υποχώρησε χθες στο 8,3%, ωστόσο το όριο είναι το 4%. Σημαντικός θεωρείται και ο δείκτης RT, δηλαδή πόσα άτομα μολύνει κάθε κρούσμα.

Τα σχολεία, η εστίαση και λιανεμπόριο

Από εκεί και πέρα, το σενάριο για άνοιγμα της εστίασης την περίοδο των Χριστουγέννων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, κάτι που κερδίζει έδαφος και στους καταστηματάρχες, που ολοένα και περισσότεροι ζητούν να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά τους, όντας απρόθυμοι να ανοίξουν για λίγες ημέρες και να ξανακλείσουν.

Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έχουν «παγώσει» και οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο άρσης του απαγορευτικού.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παραπέμπει στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τα επόμενα 24ωρα, ενώ εάν τελικώς το lockdown αρθεί στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των δημοτικών θεωρείται ότι θα μετατεθεί για μετά τις γιορτές.

Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και για το λιανεμπόριο, και κυρίως τα μικρά μαγαζιά, που θα ανοίξουν πρώτα, που αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν την επαναλειτουργία τους είτε στις 14 Δεκεμβρίου είτε στις 21 του μήνα, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσει η άρση του γενικού απαγορευτικού.