Καύσωνας και σήμερα-Αλλάζει από το μεσημέρι το σκηνικό του καιρού (χάρτες)

69

Για ακόμα μία ημέρα θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς.

Ωστόσο, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει σε αρκετά σημεία από το μεσημέρι σε με νεφώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετά σημεία της χώρας.

Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 40, στην Ήπειρο από 19 έως 38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 41 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 39 και τοπικά 40 με 41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 36, και στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 35 βαθμούς, αλλά οι μέγιστες θα φτάσουν στην Κρήτη τους 38 βαθμούς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που στα βόρεια πελάγη θα φτάνουν τα 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 40 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων μετά το μεσημέρι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς.

Την Παρασκευή κορυφώθηκε ο καύσωνας

Τους 40 βαθμούς ξεπέρασαν οι μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή, τελευταία μέρα του Ιουλίου, σε πολλές περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στα Αρφαρά Μεσσηνίας, όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 41,1 βαθμούς.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, στην Αθήνα η μεγαλύτερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Καλλιθέα με 39,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σαλαμίνα η θερμοκρασία έφτασε στους 40,3 βαθμούς.

Αντίθετα στα βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματα του νομού Αττικής, λόγω του μελτεμιού που πνέει στο Αιγαίο, οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν αισθητά χαμηλότερα.

MaxAttJul31

MAXT_Jul31