Κεντρικός «παίχτης» στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης  

319
Κεντρικός «παίχτης» στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης  

Σε μεθοδικό και αποτελεσματικό πλέι μέικερ της ευρωπαϊκής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων αποδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός έχει βάλει σε εφαρμογή ένα πλήρες σχέδιο για να καταστήσει τη χώρα σε ένα σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν χάνει ευκαιρία να στείλει συγκεκριμένα σαφή μηνύματα ότι πέραν της ιδιότητας του Έλληνα Πρωθυπουργού αποτελεί και έναν Ευρωπαίο ηγέτη που νοιάζεται για το συμφέρον συνολικά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στήριξε πρόσφατα την πρωτοβουλία για την έκδοση ενός κορωνομολόγου, μια κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό για το μέλλον της Ένωσης.

Λίγο νωρίτερα έχει αντιμετωπίσει τα παιχνίδια της Τουρκίας στον Έβρο αναδεικνύοντας την κατάσταση πρωτίστως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ένωσης.

Με τις στρατηγικές κινήσεις κήρυξης ΑΟΖ με Ιταλία, ενίσχυσης της συνεργασίας με το Ισραήλ, ανοίγματος διαύλου επικοινωνίας με την Αίγυπτο έχει πετύχει την απομόνωση του Ερντογάν, με τον οποίο δεν διστάζει να συζητά αφού αυτό εξυπηρετεί τους στόχους της ελληνικής διπλωματίας.

Εκτός των άλλων, το θέμα του Κορωνoϊού τέθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη λογική μιας συνολικής ευρωπαϊκής αντίδρασης που θα βοηθήσει ώστε η επιστροφή στην κανονικότητα να είναι για όλους πιο γρήγορη και πιο αναίμακτη.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι ο πρωθυπουργός κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα και έξω από τη χώρα και αυτό καταγράφεται στις μετρήσεις.