Κεραμεικός: Βρέθηκαν πινακίδες 2.500 ετών σε πηγάδι (Photo)

319
Κεραμεικός: Βρέθηκαν πινακίδες 2.500 ετών σε πηγάδι

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στον Κεραμεικό. Συγκεκριμένα, βρήκαν 30 αρχαιοελληνικές πινακίδες 2.500 ετών με κατάρες.

Επικεφαλής της έρευνας είναι το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και όπως αναφέρει το haaretz.com οι πάνω στις συγκεκριμένες πινακίδες έχουν γραφτεί επικλήσεις στους Θεούς του κάτω κόσμου.

«Το άτομο που έδωσε την εντολή για την κατάρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά μόνο ο αποδέκτης», λέει η αρχαιολόγος Jutta Stroszeck.

Οι πινακίδες εντοπίστηκαν μέσα σε ένα πηγάδι, το οποίο είχε ανακαλυφθεί το 2016 και στο εσωτερικό του βρισκόντουσαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, όπως νομίσματα, δοχεία, κύπελλα κ.α.

Αρχικά στην Αθήνα, αυτές οι «μαύρες» επικλήσεις είχαν απορριφθεί με νόμο, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, προσλάμβαναν συνήθως «επαγγελματίας, οι οποίοι έγραφαν τις κατάρες.

Οι αρχαίοι Έλληνας τοποθετούσαν τις πινακίδες πάνω σε έναν τάφο και ευελπιστούσαν πως η κατάρα θα μεταφερόταν στον κάτω κόσμο, μέσω της ψυχής του νεκρού.