"Κεραυνοί" ESM: Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη, χάθηκαν 3 χρόνια ανάπτυξης

29
FT: Η Ιταλία φοβάται μια «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ»

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο, Νικόλα Τζαμαρόλι, όταν δέχθηκε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εφικτή προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης στο συνέδριο του Economist.

«Το 2014 ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη της οικονομίας, είχε έξοδο στις αγορές. Ολα αναστράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια ανάπτυξης και τον ενάρετο κύκλο στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ως ό,τι έγινε έγινε και επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στις αγορές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Φίλιπ Γκέρσον έδωσε γκρίζες προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας:

- το χρέος είναι μη βιώσιμο. Παραμένουν σημαντικές διαφορές με τους Ευρωπαίους γι αυτό το θέμα

- η Ελλάδα γερνάει πιο γρήγορα και σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα αυτό οδηγεί σε μη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις

- για τις τράπεζες ότι ίσως χρειάζεται σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές να προβλεφθούν ταμειακά μαξιλάρια

- το σύστημα πρόνοιας απέχει πολύ από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οσον αφορά δε στη μεταμνημονιακή επιτήρηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο περιέγραψε ένα πλαίσιο που θα επανεξετάζεται κάθε 6 μήνες αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διατηρηθεί για 2 ή 3 χρόνια