Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων

94

Για «ανησυχητικές καθυστερήσεις ως προς την παραγωγή εμβολίων» έκανε λόγο την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε: «Αναπτύσσουμε το σχέδιο εμβολιασμών με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πολύ γοργούς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, όμως, καταγράφονται ανησυχητικές καθυστερήσεις ως προς την παραγωγή εμβολίων».

«Οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Οφείλουμε τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στους πολίτες απέναντι σε επιχειρηματικούς ή άλλου είδους ανταγωνισμούς», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος είπε μάλιστα εμφατικά ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν ότι τα χρήματα για τα εμβόλια προήλθαν από χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών και φορολογουμένων».

Όπως είπε, εξάλλου, «σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσα το σύνολο των κομμάτων για την εκστρατεία των εμβολιασμών».

Κατά τα λοιπά, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι «στις 10 Δεκεμβρίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είχαμε πει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών σε τρία επίπεδα:

  • Ιατρικό πλαίσιο
  • Επιχειρησιακό πλαίσιο
  • Εθνική εκστρατεία εμβολιασμών

«Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια και στην ανάδειξη της αλήθειας», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.