Κικίλιας: «Μετά το καλοκαίρι οι όποιες αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

108
Κικίλιας: «Μετά το καλοκαίρι οι όποιες αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

«Η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις. καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας» και τόνισε πως «έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές που διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Αναφέροντας πως σε όποιες αποφάσεις, μιλώντας στον ANT1 ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα», υπογράμμισε ότι, «ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις».

Αναφορικά με το θέμα των προνομίων, απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα».

«Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηρίζοντας  «λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα».

Αναφορικά με τη διάθεση των self tests είπε ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει, κάποιοι Σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους».

Ακόμα, χαρακτήρισε «παροδικά τα προβλήματα» με τη διάθεση των self test και είπε πως «η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα», αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αναφερόμενος στο θέμα των οδηγιών για τον εμβολιασμό με το AstraZeneca σημείωσε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ειδικό, ειδικοί είναι η Επιτροπή, ενώ μιλώντας για τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και στην Επιτροπή Εμβολιασμών, τόνισε πως πρόκειται για τους «κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισα εγώ, αλλά ο κ. Ξανθός, που είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει».
«Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, οι Επιτροπές προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή», σχολίασε συμπληρωματικά.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, που επικαλέστηκε ο Υπουργός, σήμερα ξεπεράστηκαν οι 7.250.000 εμβολιασμοί.

Επίσης, χαρακτήρισε «επικοινωνιακό χαμό» τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca και τη δεύτερη δόση και είπε ότι πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα την έκαναν τις τρεις πρώτες μέρες και πλέον, το ποσοστό όσων την κάνουν είναι ίσο με όσους κάνουν τη δεύτερη δόση της Pfizer. «Χαίρομαι για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας», είπε σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας είπε ότι, «οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει» και ότι, «εκ του αποτελέσματος καταφέραμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα και να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «κλείσει».