ΚΙΝΑΛ: «Φυγή προς τα εμπρός» το νέο δόγμα

49
ΚΙΝΑΛ: «Φυγή προς τα εμπρός» το νέο δόγμα

«Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρούν τώρα στο Κίνημα Αλλαγής, που θέλουν να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια και τις αναταράξεις για τα περί «επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ», και να ρίξουν το βάρος τους στη διαμόρφωση μιας ισχυρής αντιπολιτευτικής ατζέντας.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Μπροστά τους, εξάλλου, έχουν τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Πολιτική Επιτροπή), όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλα τα καυτά εσωκομματικά θέματα που τους απασχολούν και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Η επιχείρηση «Φυγή προς τα εμπρός» εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τα καυτά θέματα της οικονομίας, των εργασιακών σχέσεων και της καθημερινότητας, με σκοπό την ανάδειξη των προτάσεων και του αυτόνομου ρόλου του κόμματος.

Όπως είναι φυσικό, στην προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Kοινοβουλευτική Oμάδα του κόμματος, που συνεδρίασε την Τρίτη, προκειμένου να καθορίσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι σε κυβερνητικά νομοσχέδια, όπως το αναπτυξιακό, την

ψήφο των αποδήμων και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, όπου σκοπεύει να ασκήσει-και ήδη ασκεί- σκληρή αντιπολίτευση, καθώς οι βουλευτές του κόμματος εκτιμούν ότι «οδηγούμαστε σε εργασιακό Μεσαίωνα».

Παράλληλα, οι βουλευτές αντάλλαξαν απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς το ΚΙΝΑΛ, εκ των πραγμάτων, καλείται να δώσει ένα διμέτωπο αγώνα.

Απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος όχι μόνο τοποθέτησε στην κυβέρνησή του αρκετούς Κεντρώους και «Πασοκογενείς», αλλά έχει ως στρατηγική την κατάληψη του «μεταρρυθμιστικού κέντρου», την ώρα μάλιστα που ορισμένες κυβερνητικές του πρωτοβουλίες - όπως το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου - βρίσκουν απήχηση και ικανοποιούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, όπως αποκάλυψε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το πρόβλημα για το ΚΙΝΑΛ γίνεται μεγαλύτερο επειδή προστίθεται και η πίεση από αριστερά, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μεταλλάξει το ΣΥΡΙΖΑ σε Κεντροαριστερό κόμμα.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που έχει αποφασίσει να μην αφήνει τίποτε αναπάντητο και τίποτα «να πέσει κάτω», έχει περάσει στην αντεπίθεση με πολύ σκληρή αντιπολιτευτική τακτική.

Αδιάψευστος μάρτυρας, άλλωστε, οι σφοδρές επιθέσεις που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα κατά της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας μάλιστα σκληρό ρόκ εναντίον της, με αιχμή του δόρατος τις προωθούμενες διατάξεις από το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, παρά τις ποικίλες αντιδράσεις στα social media που προκάλεσε μία αφίσα που ανάρτησε στην διαδικτυακή του σελίδα το ΚΙΝΑΛ, συνοδεύοντας την ανακοίνωση του για τις εργασιακές σχέσεις, οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά απαντούν ότι το θέμα δεν είναι η αφίσα αυτή καθαυτή, αλλά το μήνυμα που θέλει να περάσει, όπως η γροθιά στο στομάχι που ρίχνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Μεγάλη σημασία δίνει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη για τη Σοσιαλδημοκρατία – είναι προγραμματισμένη για τις 23 και 24 Νοεμβρίου - ώστε να δημιουργηθεί κοινή αντίληψη για την πολιτική πρόταση του κόμματος, αλλά και μια πιο «καθαρή» ταυτότητα για το Κίνημα Αλλαγής.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, επίσης, συνέδριο νεολαίας, μητρώο και ακαδημία στελεχών και σειρά εξορμήσεων σε όλη τη χώρα.

Ακόµα, για τους πρώτους μήνες του 2020 προγραμματίζεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές από την ΚΟΕΣ, υπό τον Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά τη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ.

Όπως όλα δείχνουν, το συνέδριο θα αποτελέσει και το χώρο για την πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση μετά τις εκλογές, με αφορμή το ζήτημα της «επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ» και στον περίφημο «πράσινο ήλιο».

Πάντως, μία πρόγευση αναμένεται να δοθεί στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που είναι προγραμματισμένες για την προσεχή εβδομάδα, που θα διεξαχθούν στη σκιά των δημόσιων παρεμβάσεων των Γερουλάνου – Παπανδρέου, αλλά και της πολυφωνίας που επικρατεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, σε ό,τι αφορά την στρατηγική και ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος.

Ήδη στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε οι συνεδριάσεις να κυλήσουν σε «ήρεμα νερά» χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη, στην περίπτωση που προκληθεί, να περάσει στην αντεπίθεση και να δώσει σκληρές απαντήσεις, διαμηνύοντας στους αμφισβητίες της ότι αν θέλουν να θέσουν θέμα αλλαγής ηγεσίας, να το κάνουν εντός των κομματικών οργάνων.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου