ΚΙΝΑΛ: Η στρατηγική της αντιπολιτευτικής τακτικής έχει ήδη χαραχθεί

200
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά (3Δ), με τον πρώην πρωθυπουργό, και υποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας, Γιώργο Παπανδρέου (Δ), και τον εκπρόσωπο τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη (2Δ), παρακολουθούν ομιλία κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Μικρή ανάπαυλα στην καθημερινή πολιτική δραστηριότητα κάνουν η Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, η στρατηγική της αντιπολιτευτικής τακτικής για το επόμενο διάστημα έχει ήδη χαραχθεί.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Σε κλειστές μάλιστα συσκέψεις - μέσω τηλεδιασκέψεων - που προηγήθηκαν των εορτών, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και οι στενοί της συνεργάτες οριστικοποίησαν κατά πληροφορίες τον πολιτικό σχεδιασµό των επόµενων μηνών, ο οποίος µοιραία λαµβάνει τον χαρακτήρα της πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης του κόµµατος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική, ο πολιτικός και επικοινωνιακός μπούσουλας έχουν χαραχθεί, όπως και οι διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η Φώφη Γεννηματά να κλείσει τα στεγανά και να περιφρουρήσει τον χώρο της, ώστε να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της και να εξασφαλίσει έτσι τις βέλτιστες συνθήκες για την άσκηση μαχητικής αντιπολίτευσης στο νέο πολιτικό τοπίο.

Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως το πρόβλημα και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παρέμεινε ζωντανό και πλέον προσπαθούν να το λεηλατήσουν ο καθένας για τον δικό του λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει σε ένα ποσοστό πάνω του 20% και η Νέα Δημοκρατία για να αποκτήσει ισχυρή αυτοδυναμία και περισσότερες έδρες από εκείνες που θα λάμβανε με την απλή αναλογική.

Την ίδια ώρα, πηγές κοντά στην ηγεσία υποστηρίζουν ότι, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, δεν υφίσταται καμία απολύτως παρέκκλιση από τη γραμμή της αυτόνομης πορείας, χαρακτηρίζοντας ως «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» τα σενάρια συμπόρευσης του Κινήματος Αλλαγής, είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκ νέου επιβεβαίωση στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας κρίθηκε αναγκαία, καθώς η φράση της Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με ρεπορτάζ και αρθογραφία από φιλικά προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ
μέσα και ιστοσελίδες, όπου υποστήριξαν ότι διαπιστώνεται προσέγγιση της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη που θα προκαλέσει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, άναψε φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος, προκάλεσε θόρυβο και όργιο φημών.

Έτσι, προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες εσωτερικές αναταράξεις, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν τα όσα παντελώς ανυπόστατα, ανακριβή και μεθοδευμένα συντονισμένα αναπαράγονται από συγκεκριμένη μερίδα Μ.Μ.Ε. περί φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτηρίζουν τη σχετική συζήτηση παντελώς άνευ περιεχομένου.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά διακρίνονται από «χαμηλό βαρομετρικό» και έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ ταυτόχρονα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής γνωρίζει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κομματικής και κοινωνικής βάσης τής Παράταξης διακατέχεται - δικαιολογημένα - από βαθύτατα αντιΣΥΡΙΖΑ αισθήματα, που καθιστούν την οποιαδήποτε προσέγγιση των δύο κομμάτων σχεδόν αδύνατη.

Το γεγονός αυτό μάλιστα επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις - φανερές ή κρυφές - που δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής κινείται σε μια «αντιΣΥΡΙΖΑ» λογική.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η εξίσωση σε όλα τα επίπεδα δεν είναι εύκολη και απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς, αφού μέχρι τις επόμενες εκλογές η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι υποχρεωμένη να κινείται σε μια ισορροπία τρόμου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή με βάση το τρίπτυχο «αυτονομία - σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία - αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αποφασίσει ότι το κύριο βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής θα πρέπει να είναι με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να μπει φραγμός φρένο στην οπισθοδρόμηση που επιδιώκει στη σκιά της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εξάλλου, όπως υπενθύμισε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά, η Δεξιά ήταν και παραμένει ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή της προοδευτικής παράταξης.

Η σκληρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και ο αντιδεξιός λόγος, που έχουν επιλέξει να αναθερμάνουν στο Κίνημα Αλλαγής, δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δίνει άφεση αμαρτιών στον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη δική του διακυβέρνηση, που ευνόησε την επέλαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εξουσία.

Την ίδια ώρα, ανώτατα κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη να διατηρήσουν το νήμα της σοβαρής αντιπολίτευσης κατά το διάστημα της καραντίνας και να αποδείξουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η μοναδική υπεύθυνη και προοδευτική δύναμη σταθερότητας, εξόδου από την κρίση, που θα αποτελέσει το δυνατό αντίβαρο, τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική αυτή είναι πλέον πολύ σαφής και ξεδιπλώνεται με κάθε ευκαιρία κοινοβουλευτικής ή μη παρουσίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, όπως έγινε πρόσφατα, με την κατάθεση προτάσεων για το σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα της χώρας, στην οποία κεντρικός μοχλός είναι τα μαζικά τεστ, η σωστή ιχνηλάτηση και ο έγκαιρος περιορισμός των κρουσμάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μέτρα που δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τα βασικά μέτρα προστασίας, (μάσκα, τηλεργασία, κλπ), που πρέπει να διατηρηθούν παντού.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»