ΚΙΝΑΛ: Τρέχουν ήδη σε προσκήνιο και παρασκήνιο οι τρεις υποψήφιοι

179
ΚΙΝΑΛ: Τρέχουν ήδη σε προσκήνιο και παρασκήνιο οι τρεις υποψήφιοι

Μετράνε δυνάμεις για την εσωκομματική κάλπη - Σε εξέλιξη μυστικές δημοσκοπήσεις, προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση τους στην κομματική βάση

Μπορεί να μην έχει ακόμη «κλειδώσει» η ημερομηνία της εσωκομματικής αναμέτρησης, ωστόσο, η μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει ανάψει για τα καλά σε όλα τα επίπεδα. Μια σκληρή «μάχη» που θα κρίνει εν πολλοίς την περαιτέρω πορεία του κόμματος, αλλά και τη μελλοντική του φυσιογνωμία.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η παρασκηνιακή κινητικότητα μεγιστοποιείται, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν μυστικές δημοσκοπήσεις, προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση των υποψηφίων αρχηγών στην κομματική βάση.

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι επιταχύνουν τον βηματισμό τους με περιοδείες, διαδικτυακές εκδηλώσεις και εσωτερικές τηλεδιασκέψεις, αναζητώντας ερείσματα και υποστηρικτές τόσο στα οργανωμένα στελέχη όσο και σε προοδευτικούς πολίτες εκτός των στενών κομματικών τειχών.

Εξάλλου, άπαντες γνωρίζουν ότι από τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν την αναμέτρηση είναι το πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες για λογαριασμό του κάθε υποψηφίου.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές θα πληθαίνουν και οι αναφορές στα διάφορα αφηγήματα με τα οποία θα πορευτούν οι υποψήφιοι αρχηγοί προς τις κάλπες σχετικά με τη φυσιογνωμία και το όραμα που θα πρέπει να έχει το κόμμα, τις πιθανές συνεργασίες κ.α.

Η λίστα των υποψηφιοτήτων είναι γνωστή, αλλά δεν έχει κλείσει. Επισήμως, υποψήφιοι είναι η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα «χαρτιά» τον Σεπτέμβριο.

Φώφη Γεννηματά: Επενδύει στον ιστορικό αντιδεξιό χαρακτήρα του κόμματος

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει το πλεονέκτημα του αρχηγού, κινείται πιο θεσμικά από τους υπόλοιπους, στοχεύοντας, πρωτίστως, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και δευτερευόντως τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ασχολείται μόνο για να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του.

Το τελευταίο διάστημα έχει εγκαινιάσει μια αριστερόστροφη ρητορική και αντιπολιτεύεται σκληρά την κυβέρνηση της ΝΔ, θέλοντας να επενδύσει στο ότι εκφράζει τον αντιδεξιό χαρακτήρα της Παράταξης, ενώ στον πυρήνα της στρατηγικής της βρίσκεται η «προοδευτική διακυβέρνηση».

Στο target group που απευθύνεται περιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι με αντιδεξιά αισθήματα, οι οποίοι δεν βλέπουν με θετικό μάτι οποιαδήποτε συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όσοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αυτόνομης πορείας της Παράταξης, ενώ φέρεται να κερδίζει και τη στήριξη της παπανδρεϊκής πτέρυγας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής οργανώνεται, ήδη, πανελλαδικά. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τις επαφές με ένα ευρύτερο ακροατήριο μέσω των ψηφιακών περιοδειών ανά περιφέρεια, προβάλλοντας τον αντιπολιτευτικό της λόγο.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί σειρά τηλεδιασκέψεων με κομματικές οργανώσεις, την ευθύνη προετοιμασίας των οποίων έχει αναλάβει η πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου, επισκέψεις σε χώρους εργασίας, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει συναντήσεις με δημάρχους και δια ζώσης περιοδείες στις περιφέρειες της χώρας

Νίκος Ανδρουλάκης: Σημαία του η εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης

Προσεκτικότερα και αθόρυβα κινείται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν βιάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση θα ενοχλούσε τους πολίτες, κυρίως λόγω της πανδημίας.

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει εκφραστής του νέου και έτοιμος να ανανεώσει την παράταξη από την κορυφή μέχρι τη βάση. Ψηλά, μάλιστα, στη ρητορική του θα έχει το βασικό επιχείρημα ότι η δική του γενιά δεν εκπροσωπείται πολιτικά ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα, πόσο μάλλον από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά με τον χώρο που τοποθετείται η παράταξη, δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε ως ένα κόμμα που συνέθεσε την προοδευτική αριστερά με το προοδευτικό κέντρο, ενώ υποστηρίζει πως η προτεραιότητά του δεν είναι οι συνεργασίες με άλλα κόμματα, αλλά το Κίνημα Αλλαγής να μεγαλώσει, να ενισχυθεί και να πρωταγωνιστήσει.

Έχει, ήδη, ένα ισχυρό δίκτυο επαφών από την προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση, το οποίο επιχειρεί να διευρύνει. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις - είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιασκέψεις - με τον οργανωμένο μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής.

Ανδρέας Λοβέρδος: Στοχεύει στο μεταρρυθμιστικό κεντροαριστερό κοινό

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κινείται στον αντίποδα της αντιδεξιάς αντιπολιτευτικής γραμμής Γεννηματά, στοχεύει εμφανώς σε ένα μεταρρυθμιστικό κεντροαριστερό κοινό που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής για τη Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Παράλληλα, προσπαθεί να καρπωθεί όλο αυτό το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που υπάρχει στη βάση του κόμματος.

Κύριοι άξονες και πυλώνες της στρατηγικής του είναι η μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση, ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων της παράταξης, η δύναμη εξουσίας που πρέπει να γίνει το ΚΙΝΑΛ και η ολική επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προεκλογική εκστρατεία, στήνει πυρήνες υποστηριχτών του σε όλη την Ελλάδα και επιχειρεί με στοχευμένες μίνι περιοδείες να πείσει τα κομματικά στελέχη και την κοινωνική βάση της παράταξης.

Την περασμένη Τετάρτη παρουσίασε τη διακήρυξη αρχών και θέσεων της υποψηφιότητάς του, για την οποία εργάστηκαν επτά διαφορετικές ομάδες. Πρόκειται για ένα κείμενο, στο οποίο αναπτύσσονται οι σκέψεις του για το μέλλον της παράταξης και για όλα όσα πρέπει να γίνουν, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το περιεχόμενο της διακήρυξης θα τεθεί υπό την κρίση της κοινωνίας και των πολιτών μέσω διαβούλευσης.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»