ΚΙΝΑΛ: «Χωρίς «εμβόλιο» οι εργαζόμενοι στην οικονομική πανδημία»

107

«Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε… πανδημία για τους εργαζόμενους. Οι 6 στους 10 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν μείωση των αποδοχών στη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών, ενώ ως εργαζόμενοι από απόσταση (τηλεργασία) εργάστηκαν απλήρωτοι παραπάνω ώρες», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

«Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ οι 2 στους 3 εργαζόμενοι από απόσταση αξιολογούν αρνητικά τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους. Ενώ 1 στους 2 αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική-οικογενειακή του ζωή», αναφέρει ακόμα το ΚΙΝΑΛ.

«Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν τις σκληρές και επώδυνες συνθήκες που επιβλήθηκαν στους εργαζομένους με το πρόσχημα της πανδημίας σε σχέση με το εισόδημα, την οικογενειακή ζωή και την προοπτική», προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Με βάση την έρευνα το 48% των εργαζομένων είναι απαισιόδοξο για την «επόμενη ημέρα». Ιδιαίτερα όταν η υγειονομική κρίση κινδυνεύει να εξελιχτεί σε κρίση (ιδιωτικού και δημόσιου) χρέους, παραγωγικής αποσύνθεσης, οικονομικής στασιμότητας και υψηλής ανεργίας», συμπληρώνει το ΚΙΝΑΛ.

«Η «επόμενη ημέρα» απαιτεί ασφάλεια και προοπτική, αυστηρούς εργασιακούς κανόνες και ελέγχους για την τηλεργασία. Όχι απλήρωτες υπερωρίες και περισσότερες θέσεις πάρτ-τάιμ που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

«Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πάντα δυναμικά στον πλευρό των εργαζομένων και ανέργων για την διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, την θέσπιση ισχυρών κινήτρων πρόσληψης νέων εργαζομένων. Μόνον έτσι θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, θα αναθερμανθεί η αγορά, θα μειωθεί η ανεργία και, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθούν σημαντικά οι μισθοί και ο ρόλος των εργαζομένων στην μετά-covid εποχή», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.