ΚΙΝΑΛ:Οι οδηγίες Γεννηματά προς τους βουλευτές για μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση

61
ΚΙΝΑΛ:Οι οδηγίες Γεννηματά προς τους βουλευτές

Ιδιαίτερα παραγωγικά και κυρίως χωρίς τα εσωκομματικά προβλήματα του παρελθόντος, αποδεικνύονται τα πρώτα δείγματα γραφής του Κινήματος Αλλαγής στην αντιπολίτευση.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Oι αυστηρές οδηγίες που έδωσε μετά τις Εκλογές η Φώφη Γεννηματά, έπιασαν τόπο και έγιναν κατανοητές από τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι ασκούν μαχητική μεν, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση δε, συμμετέχοντας παράλληλα ενεργά στο πεδίο της καθημερινής κοινοβουλευτικής µάχης και κατάθεσης νομοθετικών προτάσεων για κάθε ένα θέμα που προκύπτει ή όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Άλλωστε, πρόθεση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ είναι να κινούνται ανάμεσα στη στήριξη και στην απόρριψη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ψηφίζοντας όσα νομοθετήματα θεωρούν αναγκαία και σωστά για την χώρα και τους πολίτες, και να καταψηφίζουν τα υπόλοιπα, προτείνοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές λύσεις, ενώ θα πιέζουν και την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις της για την προοπτική της οικονοµίας και της ανάπτυξης.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη «η υπερψήφιση επιµέρους κυβερνητικών πρωτοβουλιών δεν σηµαίνει σε καµία περίπτωση παροχή ψήφου εµπιστοσύνης».

Η νέα αυτή τακτική επισφραγίστηκε με τη θετική ψήφο που έδωσε το ΚΙΝΑΛ επί της αρχής στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της Kυβέρνησης, καταθέτοντας ταυτόχρονα πρόταση για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει το 50%, για ακίνητα που ανήκουν, μεταξύ άλλων, σε παραδοσιακούς, διατηρητέους οικισμούς.

Στο μεταξύ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Μουλκιώτης, ζήτησαν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την αντιμετώπιση των αδικιών που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Την ίδια ώρα, από την αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ δεν απουσιάζει και το προγραμματικό «µπρα ντε φερ» µε την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, µε κεντρικούς άξονες, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που το καταψήφισε.

Όσον αφορά στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης, εκφράζοντας ενστάσεις για το άρθρο που αφορά την επέμβαση των Αρχών, ζητώντας μια αυστηρή διατύπωση που δεν θα επιτρέπει την αυθαίρετη επέμβαση της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Είχε προηγηθεί ένα «μπαράζ» διαβουλεύσεων ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, τηλεφωνική επικοινωνία Γεννηματά – Μητσοτάκη, αλλά και συνάντηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με την υπουργό Παιδείας, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε υπάρξει συμφωνία στη διατύπωση της ρύθμισης, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.

Το επόμενο σοβαρό crash test για το Κίνημα Αλλαγής θα έρθει το φθινόπωρο, που αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ν σημειωθεί, ότι το θέμα του εκλογικού νόμου σχετίζεται και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και αυτό διότι ΚΙΝΑΛ και Νέα Δημοκρατία συμπληρώνουν το «μαγικό» αριθμό των 180 βουλευτών που χρειάζονται για να αξιοποιηθεί η δυνατότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ώστε η νέα εκλογική νοµοθεσία να ισχύσει από τις επόµενες και όχι τις µεθεπόµενες Εκλογές, όπως προβλέπεται.

Πολιτική ατζέντα ξανά από τη βάση

Παρά τη θερινή ραστώνη, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, στον πλαίσιο των πρωτοβουλιών που εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει ήδη προχωρήσει σε διαθρωτικές παρεμβάσεις, στη δομή και στη λειτουργία των κομματικών οργάνων, ενώ το επόμενο βήμα για την αναδιάταξη των δυνάμεων θα έχει να κάνει με τη στελέχωση των Τομέων Πολιτικής και Δράσεων του κόμματος, προκειμένου να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικότερα την επόμενη περίοδο.

Ενόψει των κυοφορούμενων αλλαγών, οι εισηγήσεις που ετοιμάζονται ήδη αυτή την περίοδο είναι πολλές, αλλά για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις, οι οποίες θα προκληθούν από τους «κομμένους».

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής, δια μέσω του Μανώλη Χριστοδουλάκη, προχώρησε σε μια πολύ πρωτότυπη κίνηση για τα δεδομένα του κόμματος.

Ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝΑΛ προχωρά στην επανασυγκρότηση των Τομέων Πολιτικής, ανοίγοντας τη λειτουργία τους στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος.

Ειδικότερα, με σύνθημα «πολιτική ατζέντα ξανά από τη βάση», καλεί όλα τα μέλη του, μέχρι και τις 19 Αυγούστου να μπουν στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα που βρίσκεται στο site του Κινήματος Αλλαγής και να επιλέξουν τον Τομέα με τον οποίο επιθυμούν να ασχοληθούν.

Ταυτόχρονα, πέραν από τους Τομείς Πολιτικής που παρατίθενται στις επιλογές της φόρμας, το Κίνημα Αλλαγής προχωρά στη συγκρότηση τριών ειδικών forum διαλόγου για τις πολιτικές του μέλλοντος, σχετικά με τα ακόλουθα θεματικά αντικείμενα: Οικολογία και περιβαλλοντολογική κρίση, 4η βιομηχανική επανάσταση, Δημογραφικό και στήριξη της οικογένειας.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου