Κινδυνεύει να χάσει την άδεια του το Εργαστήριο Αντί-Ντόπινγκ εφτά μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

462
Κινδυνεύει να χάσει την άδεια του το Εργαστήριο Αντί-Ντόπινγκ εφτά μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Την άδεια του κινδυνεύει να χάσει το Εργαστήριο Αντί-Ντόπινγκ Ελλάδος εφτά μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Lykavitos.gr.

Την 1η Οκτωβρίου η WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ) ανέστειλε τη λειτουργία του Εργαστηρίου Αντί-Ντόπινγκ Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, με αυτή την απόφαση απαγορεύει στο Εργαστήριο να διεξάγει δραστηριότητες αντί-ντόπινγκ, συμπεριλαμβανομένων όλων των αναλύσεων ούρων και δειγμάτων αίματος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, τα δείγματα πρέπει να μεταφέρονται με ασφάλεια σε άλλο εργαστήριο διαπιστευμένο από την WADA για ανάλυση, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στο ISL (Διεθνές Πρότυπο  Εργαστηρίων). Η συγκεκριμένη αναστολή έχει επιβληθεί λόγω μη συμμόρφωσης με το ISL.

Η WADA προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας του Εργαστηρίου λόγω του μειωμένου προσωπικού και λόγω έλλειψης του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ είχε διαπιστώσει τη δραματική μείωση σε εξειδικευμένο προσωπικό (υποστελέχωση στο 50%), τον ξεπερασμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις εξοπλισμό και την έλλειψη επικυρώσεων, για τις μεθόδους επιβεβαίωσης απαγορευμένων ουσιών.

Το αποτέλεσμα είναι δείγματα που έχουν παρθεί τον περασμένο Οκτώβριο να μην επιτρέπεται να ελεγχθούν λόγω των υπαρχουσών συνθηκών και θα πρέπει να σταλθούν σε εργαστήριο στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνουν εκεί οι έλεγχοι αλλά ούτε και αυτό έχει γίνει.

To Εργαστήριο έχει πάρει μικρό αριθμό δειγμάτων το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν ξέρει τι να κάνει τα δείγματα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, το Εργαστήριο πρέπει να εξετάζει όλες τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Αν αυξηθεί το προσωπικό του Εργαστηρίου και βελτιωθεί ο εξοπλισμός του, τότε θα αναιρεθεί η αναστολή από τη WADA και θα μπορέσει να πραγματοποιεί όσους ελέγχους απαιτούνται. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει την άδεια του.

Εάν το Εργαστήριο ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων, μπορεί να ζητήσει επανένταξή του πριν από τη λήξη της περιόδου αναστολής των έξι μηνών.

Δυόμισι μήνες μετά την αναστολή δεν έχει γίνει κάτι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ενώ τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, καθώς απομένουν εφτά μήνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αθλητές μετά από ένα ρεκόρ καλούνται να περάσουν από έλεγχο αντι-ντόπινγκ εντός 24ώρου προκειμένου να νομιμοποιηθεί.

Ακόμα, για να νομιμοποιηθούν τα πρωταθλήματα πρέπει να γίνει συγκεκριμένος αριθμός ελέγχων, κάτι που δεν γίνεται λόγω των παραπάνω προβλημάτων.

H μόνη θετική εξέλιξη είναι η συγκρότηση του Επιστημονικού Τμήματος του ΕΣΚΑΝ (Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) με αξιόλογα άτομα. Μάλιστα, η συγκρότηση του Επιστημονικού Τμήματος έγινε μετά από πάνω από πέντε χρόνια. Το Επιστημονικό Τμήμα κάνει τον σχεδιασμό των ελέγχων, ενώ είναι υπεύθυνο και για την εκπαίδευση των δειγματοληπτών.

Τον περασμένο Ιούλιο το Εργαστήριο Αντί-Ντόπινγκ πέρασε στη δικαιοδοσία του «Δημόκριτου», ενώ μέχρι τότε ανήκε στο ΟΑΚΑ.

Τότε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε να προωθηθεί άμεσα η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με κεντρικό άξονα την υπαγωγή του Εργαστηρίου στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».