Κινεζικό μπολ βγαίνει σε δημοπρασία με μισό εκατομμύριο!

95
Κινεζικό μπολ βγαίνει σε δημοπρασία με μισό εκατομμύριο!

Ένα μικρό μπολ κινεζικής πορσελάνης, που αγοράστηκε αντί 35 δολαρίων σε παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων μέσα σε ένα γκαράζ στο Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, αναμένεται να δημοπρατηθεί με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων. Η δημοπρασία θα γίνει από τον οίκο Sotheby’s.

Ο άνδρας που το «ανακάλυψε» ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών να εκτιμήσει το μπολ που είναι ζωγραφισμένο με ευαίσθητα μοτίβα λουλουδιών, πρώτα στέλνοντας φωτογραφίες και έπειτα πηγαίνοντας το ίδιο το αντικείμενο στον οίκο.

Αποδείχθηκε ότι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και ότι ζωγραφίστηκε για την αυλή του αυτοκράτορα Γιονγκλ, τρίτου αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ.

Το «πολύ χαρακτηριστικό» σχήμα του και το μοτίβο λουλουδιών το τοποθετούν σε μια εξαιρετικά σπάνια κατηγορία μπολ - μόνο άλλα έξι παρόμοια έχουν εντοπιστεί στον κόσμο, δήλωσε η Άντζελα Μακατίρ, επικεφαλής κινεζικών τεχνών στον Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Από αυτά τα έξι, πέντε βρίσκονται σε μουσεία. Τα δύο είναι στην Ταϊπέι, δύο στο Λονδίνο, ένα στην Τεχεράνη.

«Το έκτο εθεάθη τελευταία φορά στην αγορά το 2007, είπε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η δημοπρασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο ιδιωτών συλλεκτών όσο και ιδρυμάτων», πρόσθεσε η Άντζελα Μακατίρ.