Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής

99
Καραμανλής: Απο την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στις πληγείσες περιοχές

Στις πληγείσες από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας περιοχές του δήμου Νέας Προποντίδας μετέβη διευρυμένο κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον βουλευτή Χαλκιδικής, Απόστολο Πάνα και από τον πρώην βουλευτή Σερρών και υπεύθυνο Αγροτικής Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Τζελέπη.

Συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες το κλιμάκιο συναντήθηκε με το δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Μανώλη Καρρά, με σκοπό την παρακολούθηση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών και της στήριξης των ανθρώπων που δοκιμάζονται.

Έπειτα το κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ επισκέφτηκε τις πληγείσες κοινότητες του δήμου Προποντίδας, συγκεκριμένα τις περιοχές της Πορταριάς, των Πλαγίων και των Σήμαντρων, όπου ενημερώθηκε από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγούς, για την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν και για τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ καθώς και των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (KOE-ΠΣΕΑ).

Με στόχο τη συμπαράσταση στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, το κλιμάκιο συνέχισε την αυτοψία στην περιοχή της Νέας Ηράκλειας και στην αγροτική κοινότητα του Αγίου Παύλου, όπου διαπιστώθηκαν οι ανυπολόγιστες ζημιές, που έχουν υποστεί πολλές αγροτικές καλλιέργειες.

Εκόμα, ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Μουδανιών, με την παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή των αρμοδίων φορέων της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπού τόνισε πως πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή για την αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε:

1. Έγκαιρες και σωστές εκτιμήσεις καθώς και γρήγορες πληρωμές αποζημιώσεων στο 100%.

2. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων, δανείων και εφορίας λόγω κήρυξης εκτατής ανάγκης .

3. Ενεργοποίηση για κάλυψη ζημιών μέσω ΚΟΕ-ΠΣΕΑ για καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που δε καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

4. Χρήση της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ανά παραγωγό φυτικού κεφαλαίου