Ξεκινά τις σεισμικές έρευνες το «Oruc Reis» ανοιχτά του Καστελλόριζου

266
Νέα προκλητική navtex της Τουρκίας

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει τις προκλήσεις της η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προαναγγέλλει την άμεση έναρξη των ερευνών από το «Oruc Reis», ανοιχτά του Καστελλόριζου. 

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι το «Oruc Reis» βρίσκεται στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με την τουρκική Navtex και αφού χθες έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι έτοιμο σήμερα να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε, σύμφωνα με τη Yeni Safak, ότι «το Oruc Reis έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, «το Oruc Reis έχει φτάσει στην περιοχή, όπου θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες άρχισαν χθες και σήμερα θα λάβουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους σεισμικούς ελέγχους».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε ότι η Ελλάδα με την πλάτη της Ευρώπης θα προσπαθήσει να μετατρέψει την επιστροφή του Oruc Reis στη Μεσόγειο σε αφορμή ώστε να κλιμακώσει την ένταση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «ΣΙΓΜΑ» στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Εκείνοι θα μετατρέψουν (την επιστροφή του Oruc Reis στη Μεσόγειο) σε αφορμή για κλιμάκωση της έντασης. Θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την ένταση, αλλά, κατ’ εμάς εφόσον υπάρχει ένας χάρτης, που ονομάζεται χάρτης της Σεβίλλης, δεν έχει καμία νομιμότητα. Και δεδομένου ότι οι έρευνες του Oruc Reis διενεργούνται στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας, κοντά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος αντίδρασης σε αυτό», ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε «Αυτό που θα κάνουμε είναι να ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική, όπως την αποδοκιμασία των προκλήσεων της Τουρκίας.

Όσο άφορα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου. Κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο».

Απαντώντας στο ερώτημα αν φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο ο Στέλιος Πέτσας είπε «μιλάμε για μία σοβαρότατη κλιμάκωση, ας μείνουμε σε αυτό το προβληματικό σημείο».

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του «Oruc Reis».

Χθες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφτασε 23 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελλόριζο.