Κλιματική Aλλαγή: Έλιωσαν 267 γιγατόνοι πάγου ετησίως μεταξύ 2000-2019

74
Οι απώλειες μάζας από τους παγετώνες του πλανήτη μας έχουν επιταχυνθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Οι απώλειες μάζας από τους παγετώνες του πλανήτη μας έχουν επιταχυνθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Αυτό αναφέρει μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι παγετώνες μεταξύ 2000-2019 έχασαν κατά μέσο όρο -λόγω τήξης- πάγους συνολικής μάζας 267 γιγατόνων (δισεκατομμυρίων τόνων) ετησίως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Αυτές οι απώλειες ευθύνονται για το 21% (περίπου το ένα πέμπτο) της παρατηρηθείσας ανόδου της στάθμης των θαλασσών τα τελευταία 20 χρόνια. Με ρυθμό περίπου 48 γιγατόνων ανά δεκαετία μετά το 2000 επιταχύνεται η απώλεια πάγων από παγετώνες. Οι απώλειες αυτές εξηγούν και το 19% της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης των θαλασσών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οι ερευνητές από πέντε χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ελβετία, Νορβηγία, Καναδά), με επικεφαλής τον δρα Romain Hugonnet του Εργαστηρίου Γεωφυσικών και Ωκεανογραφικών Μελετών του γαλλικού Πανεπιστημίου της Τουλούζης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν δορυφορικές και άλλες από αέρος εικόνες για να υπολογίσουν τις αλλαγές στους συνολικά 217.175 παγετώνες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους μέσω υψηλής ακριβείας μετρήσεων σε επιλεγμένους παγετώνες δειγματοληπτικά.

Η έρευνα παρέχει την ακριβέστερη μέχρι σήμερα εκτίμηση για τη διαχρονική εξέλιξη της κατάστασης των παγετώνων.

Η καλύτερη κατανόηση της τήξης των παγετώνων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τα μοντέλα τους και να προβλέπουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές μεταβολές, κυρίως εξαιτίας της Kλιματικής Aλλαγής.