Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ισραήλ απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

398

Κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας για την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη δημιουργούν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ, τη στιγμή που ο στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ απειλεί τους Τούρκους συνεργάτες της Τρίπολη, αν μεταφέρουν στρατό στη Λιβύη που βρίσκεται πλέον σε κινούμενη άμμο.

Ξεκάθαρο πολεμικό μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε για πολλοστή φορά τα τελευταία 24ωρα ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.

Την ίδια στιγμή Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι σε υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, καθώς η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη σε υποστήριξη των εχθρών του Χάφταρ.

Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως θα χτυπήσει δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο 72 ωρών στις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από την Τρίπολη και τη Σύρτη ειδάλλως θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους.

Μιλώντας εκ μέρους των δυνάμεων του Χαφτάρ, ο Χαλέντ αλ Μαχτζούμπ δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ότι θεωρεί απίθανο να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, αφού «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τόνισε δε ότι αν πατήσουν πόδι σε λιβυκό έδαφος Τούρκοι στρατιώτες θα εκληφθούν ως «εχθρικές δυνάμεις» και νόμιμος στόχος.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του επικεφαλής της GNA, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, να ενεργοποιήσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία «αποσκοπούσε μόνο στο να ενισχύσει το ηθικό της πολιτοφυλακής».

Το GNA, το οποίο συναντήθηκε παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας ή την βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η Άγκυρα στις φιλικές προς την GNA δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τουρκία έχει ήδη προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυνάμεις πιστές στο GNA, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχη και drones.

Επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Τον συντονισμό των ενεργειών τους για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα όσα διημείφθησαν με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, με τους οποίους ο Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Προστίθεται ότι συμφώνησαν μέσα στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, συντονισμένα να προχωρήσουν στις πρέπουσες ενέργειες για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και των επιδιώξεων που απορρέουν από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.
Νίκος Αναστασιάδης: Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε ανά πάσα στιγμή

Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης», στον Κόρνο.

«Κεραυνοί» Νετανιάχου κατά Ερντογάν

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενγιαμίν Νετανιάχου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, εξέφρασε για άλλη μία φορά την στήριξή του στα σχέδια και τις θέσεις της τριμερής συμμαχίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή Συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Ο Σίσι ενισχύει με ρωσικά τανκς τον Χαφτάρ

Με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα αναμένεται να ενισχύσει, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου τον στρατό του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, προκειμένου να συνδράμει στην προέλαση του στην Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο Στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον Στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε «μετά που το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

Ανοίγει μέτωπο με τη Ρωσία ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και αναδημοσιεύει το Reuters.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη. Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε, χθες, ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Απειλές Άγκυρας και κατά ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα ανταποδώσει ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων και έναν αγωγό φυσικού αερίου.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και σχετικά με τον ρωσικό αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί.

«Τώρα λένε 'θα επιβάλουμε κυρώσεις’ για τον Turkstream», είπε. «Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους. Θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νέα «πειρατική» Navtex της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής μία νέα NAVTEX, στην οποία δεσμεύουν για σεισμογραφικές έρευνες με το Barbaros περιοχές που επικαλύπτουν Οικόπεδα (2,3 και 9) της κυπριακής ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά της Κύπρου για το διάστημα από 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2020.