Κοινωνική Προστασία και Καθημερινότητα ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης

333

Αν και διατηρεί την πολιτική της κυριαρχία στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα θέματα της καθημερινότητας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο προκειμένου η πρωτοκαθεδρία της να έχει διάρκεια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να φωτίζουν διαρκώς τις πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό στίγμα και να στέλνουν το μήνυμα ότι οι «πολλοί» είναι στο επίκεντρο των κυβερνητικών δράσεων.

Η επίμαχη ατζέντα παρέχει την ευκαιρία στην κεντροδεξιά να διεισδύει σε κοινά που παραδοσιακά ανήκαν στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Το ζητούμενο σ’ αυτή τη συγκυρία είναι η στρατηγική αυτή να υπηρετηθεί με συνέπεια και συνολικά από τους υπουργούς και τα στελέχη. 

Κορυφαία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ψήφιση (σήμερα) του νομοσχεδίου με το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά το επίδομα γέννησης παιδιού ύψους 2000 ευρώ, ενώ επέρχονται αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και ενοικίου όπως και στο επίδομα αλληλεγγύης που αλλάζει όνομα σε «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Το επίδομα γέννησης εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης του δημογραφικού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επίμαχο θέμα με κατάλληλες κινήσεις.

Θετικό αντίκτυπο είχε και η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και  προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του Ε.Κ.Α.Σ. με το νόμο 4387/2016 (το νόμο Κατρούγκαλου).

Η τροπολογία αυτή ισχύει από την 1η του χρόνου και  αφορά 200.000 πολίτες. Ταυτόχρονα, υλοποιήθηκε η δέσμευση για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο τα θέματα οδικής ασφάλειας με  συνεχείς ελέγχους (αλκοτέστ) από την Τροχαία  για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη δραστική μείωση των «επικίνδυνων» παραβάσεων και την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της στήριξης των ευαίσθητων περιοχών  και των ευπαθών ομάδων, εντάσσεται και η επιλογή Μητσοτάκη να επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προάστια των Αθηνών και περιοχές της Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά θέματα.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και την Κυβέρνηση του και ο χρόνος θα δείξει αν θα το κερδίσουν.