Κόκκινος συναγερμός στον Κόλπο του Ομάν: Αναφορές για εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια (εικόνα)

156

Αναφορές από διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για δύο μεγάλες εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

To Bloomberg, επικαλούμενο δήλωση αξιωματούχου από τον Πέμπτο Στόλο των ΗΠΑ, μεταδίσει ότι δύο τάνκερ υπέστησαν ζημιές σε ένα περιστατικό κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για τον πορθμό ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο, ένα θαλάσσιο πέρασμα μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Μια οργάνωση θαλάσσιας ασφάλειας, που διοικείται από το Βρετανικό Ναυτικό, προειδοποίησε νωρίτερα ότι ένα, μέχρι στιγμής απροσδιόριστο περιστατικό σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν και συνέστησε «εξαιρετική προσοχή» στα πλοία που κινούνται στην περιοχή. Οι συντεταγμένες που δίνει η προειδοποίηση τοποθετούν το περιστατικό περίπου 45 χλμ από την ακτογραμμή του Ιράν.

Τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία, ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην περιοχή με στόχο δύο δεξαμενόπλοια. Ειδικότερα, ο ιστότοπος της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, επικαλούμενος το λιβανέζικο δορυφορικό κανάλι Al-Mayadeen είπε ότι δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν, χωρίς ωστόσο να παρέχει κάποια απόδειξη.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, και πιο συγκεκριμένα έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το τάνκερ «Front Altair» φλέγεται. Το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι έχει προκαλέσει την πυρκαγιά. Το άλλο εμπλεκόμενο τάνκερ, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, είναι το «Kokuka Courageous» σημαίας Παναμά.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα δύο δεξαμενόπλοια έχουν εκκενωθεί και ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.