Κολοκυθάκια με τόνο στη χύτρα

220

Για 4-5 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κιλό κολοκυθάκια (μετρίου μεγέθους)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι (κίτρινο κατά προτίμηση)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό (ζεστό)
- 2 κονσέρβες ψάρι τόνος (νερού και όχι λαδιού)
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- 1 συσκευασία ντοματοπελτές
- 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και αφαιρούμε τη ψίχα από τα κολοκυθάκια. Αν είναι μακρόστενα, τα κόβουμε στα δύο, βγάζουμε την ψίχα τους ξεχωριστά και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη να στραγγίξει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο έως ότου μαραθεί.

Συμπληρώνουμε στο τσιγάρισμα το ψάρι, κομμένο σε κομματάκια. Τσιγαρίζουμε τα υλικά ελαφρά, προσθέτουμε το μαϊντανό και το σκόρδο, ψιλοκομμένα, καθώς και τη ψίχα των κολοκυθιών, καλά τριμμένη.

Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε το ρύζι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό (ζεστό), χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγο έως ότου απορροφηθούν τα υγρά. Έπειτα, συμπληρώνουμε με τον ντοματοπελτέ, βράζουμε για λίγο ακόμα και αποσύρουμε τη γέμιση.

2. Όταν η γέμιση κρυώσει ελαφρά, με κουτάλι γεμίζουμε ένα-ένα κολοκυθάκι και τα βάζουμε όρθια σε χύτρα ταχύτητος, το ένα κοντά στο άλλο.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο (τύπου Βιτάμ). Ρίχνουμε τέλος νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 10 με 15 λεπτά το πολύ.