Κομισιόν: 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

107
36 στους 100 Έλληνες πιστεύουν ότι δεν έχουμε ωφεληθεί από την Ε.Ε.

Στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA και επικαλείται το Spiegel.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Από το συνολικό αυτό ποσό περίπου 22.5 δισεκατομμύρια αφορούν στην Ελλάδα, υπό μορφή επιδοτήσεων, συν περίπου 10 δισ. επιπλέον υπό τη μορφή δανεισμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς τελικώς τα ποσά μπορεί να είναι μεγαλύτερα, η Ιταλία θα δικαιούται 82 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και 90 δισ. σε δανεισμό, η Γαλλία 38 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό.

Η Γερμανία 28 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό, η Πολωνία 37 δισ. σε επιδοτήσεις και 27 δισ. σε δανεισμό, η Αυστρία 4 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό και η Ισπανία 77 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και 63 δισ. σε δανεισμό.

Αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Κομισιόν ακόμη μεγαλύτερο από την πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.